LUKAŠENKO ČESTITAO SUNARODNICIMA DAN NEZAVISNOSTI: Obeležio sećanje na borbu protiv nacizma u Drugom svetskom ratu

Đ.G.

03. 07. 2023. u 08:25

OSNOVA formirana tokom godina nezavisnosti omogućava Belorusiji da sa sigurnošću gleda u budućnost, rekao je predsednik Republike Aleksandar Lukašenko čestitajući sunarodnicima državni praznik.

ЛУКАШЕНКО ЧЕСТИТАО СУНАРОДНИЦИМА ДАН НЕЗАВИСНОСТИ: Обележио сећање на борбу против нацизма у Другом светском рату

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dan nezavisnosti (Dan republike) obeležava se u Belorusiji svake godine 3. jula - na dan kada je Minsk oslobođen od nacističkih osvajača 1944. godine.

- Duhovna, moralna, intelektualna, ekonomska osnova formirana tokom godina nezavisnosti omogućava nam da sa poverenjem gledamo u budućnost. A nacionalno jedinstvo, savestan rad i pažljiv odnos prema našoj zemlji ključ su za postizanje najdražih ciljeva - navodi se u tekstu čestitke objavljenom u saopštenju.

Lukašenko je naveo da je praznik 3. jul omaž generacijama Belorusa koji su vekovima branili pravo da žive u svojoj rodnoj zemlji i samostalno određuju svoju sudbinu.

- Čuva sećanje na neviđeni podvig beloruskog naroda tokom Velikog otadžbinskog rata, pokazuje istorijsku zrelost, nacionalno dostojanstvo i snažnu volju naslednika naroda pobednika da ojačaju svoju državnost  - dodao je predsednik republike u svojoj izjavi. 

- Odabravši put sukcesivnog razvoja, sačuvali smo i uvećali najbolja dostignuća sovjetskog perioda, ovladavajući savremenim visokotehnološkim sektorima privrede. Uprkos neviđenim izazovima vremena, pružamo društvene garancije i mogućnosti za samoostvarenje svakom građaninu - istakao je predsednik Belorusije.

Veliki otadžbinski rat (1941-1945) je oslobodilački rat naroda SSSR- a protiv nacističke Nemačke i njenih saveznika, koji je najvažniji i odlučujući deo Drugog svetskog rata (1939-1945), prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)