ŠEF CIA UPOZORAVA AMERIKU: Govorio o potpunom prekidu sa Kinom - "Oni su jedini na svetu sa namerom da preoblikuju međunarodni poredak"

Novosti online

03. 07. 2023. u 14:13

PREKIDANjE veza sa Kinom ne bi bilo mudro za SAD s obzirom na duboku ekonomsku međuzavisnost između dve zemlje, upozorio je direktor CIA Vilijam Berns u subotu, na predavanju britanskoj Dičli fondaciji u Oksfordširu.

ШЕФ ЦИА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ: Говорио о потпуном прекиду са Кином - Они су једини на свету са намером да преобликују међународни поредак

Foto: Profimedia/Vikipedija

Prema Bernsovim rečima, Kina je jedina zemlja na svetu "sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i ima sve više ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći da to učini".

On predlaže da umesto razdvajanja od Pekinga, Vašington treba da se fokusira na diversifikaciju svojih lanaca snabdevanja:

- U današnjem svetu, nijedna zemlja ne želi da se nađe na milosti nekoga za kritične minerale i tehnologije... Odgovor na to nije da se odvojimo od ekonomije poput kineske, što bi bilo glupo, već da se razumno smanje tenzije i diversifikujemo obezbeđujući otporne lance snabdevanja i štiteći našu tehnološku prednost, kao i investirajući u industrijske kapacitete - rekao je Berns.

Odnosi SAD i Kine su zategnuti zbog niza ekonomskih sankcija koje je Vašington uveo Pekingu u pokušaju da zaustavi njegov tehnološki napredak.

Tokom proteklih nekoliko meseci, SAD su uvele kontrolu izvoza kineske industrije poluprovodnika i stavile kineske kompanije na crnu listu zbog navodnog snabdevanja vojnom tehnologijom Rusiji.

Ove nedelje su se pojavili izveštaji da Vašington razmišlja o dodatnim ograničenjima na prodaju poluprovodnika koji se koriste za razvoj veštačke inteligencije u Kini, a takođe se sprema da izda izvršnu naredbu o kontroli investicija u Kinu.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave