BRIKS UDARA NA SAD Francuski "Eho": Hoće da stvore svoju valutu

Novosti Onlajn

03. 07. 2023. u 15:58

ZEMLjE BRIKS-a će ubrzati dedolarizaciju ako stvore jedinstvenu valutu, napisala je Kler Bargeles, kolumnistkinja francuskog lista "Eho".

БРИКС УДАРА НА САД Француски Ехо: Хоће да створе своју валуту

Foto Tanjug/AP

Kako je napomenula, jedno od glavnih pitanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, koji je zakazan za 22-24. avgust, biće stvaranje nove jedinstvene valute.

- Ova grupa od pet zemalja čini više od 40 odsto svetske populacije, skoro četvrtinu svetskog BDP-a i 18 odsto trgovine na planeti. Dovoljno da imaju monetarne ambicije koje su usmerene na zaštitu multipolarnog sveta u kome neće dominirati Sjedinjene Države - navela je ona, dodajući da će "generalno dominacija zapadnih zemalja biti stvar prošlosti".

BRIKS takođe istražuje druge načine za smanjenje zavisnosti od dolara, uključujući povećanje trgovine u lokalnim valutama, navela je Bargeles. Osim toga, moguće širenje ove međunarodne organizacije uključivanjem drugih zemalja može dedolarizaciji dati "neočekivani impuls".

Ranije je ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev stvaranje nadnacionalne valute na platformi BRIKS ocenio kao obećavajuću ideju.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)