KOKAIN U BELOJ KUĆI: Američki istoričar tvrdi - ovaj predsednik ga je koristio, nije prvi put

Đ.G.

07. 07. 2023. u 13:48

KOKAIN u Beloj kući? Šanse su da to nije prvi put – a drogu je mogao da koristi bar jedan prošli predsednik, smatra vodeći predsednički istoričar.

КОКАИН У БЕЛОЈ КУЋИ: Амерички историчар тврди - овај председник га је користио, није први пут

Foto: Profimedia

Laboratorijski testovi potvrdili su da je bela supstanca pronađena u zgradi u nedelju zaista kokain, rekla je tajna služba novinarima. Otkriće, na podu blizu ulaza u Zapadno krilo koje obično koriste turističke grupe, dovelo je do bezbednosnog upozorenja i kratke evakuacije izvršne vile. Vlasti rade na otkrivanju ko je uneo drogu u zgradu (u to vreme, Džo Bajden i njegova porodica bili su u Kemp Dejvidu u Merilendu).

Ipak, postoji dobar razlog da se misli da je kokain u prošlim prilikama bio u kancelariji američkog predsednika – i da je njen najpoznatiji korisnik možda bio Frenklin D. Ruzvelt.

Profesor Stiv Gilon, američki istoričar sa Univerziteta u Oklahomi, kaže da je bio "šokiran" otkrićem dok je istraživao za svoju knjigu iz 2011. Perl Harbor: FDR vodi naciju u rat.

Pored hipertenzije i srčanih bolesti u poznim godinama, predsednik je imao hronična oboljenja sinusa. Kokain je snažan vazokonstriktor, što znači da steže krvne sudove, za razliku od mnogih drugih lokalnih anestetika, koji olabave krvne sudove i mogu pogoršati krvarenje. A 1930-ih i 1940-ih, kada je Ruzvelt bio na funkciji, tretman za oticanje nosa bio je razvodnjeni rastvor kokaina, nanošen pamučnim štapićem, da se brzo smanji i utrne pacijentovo nosno tkivo, pre nego što se ubaci igla za drenažu izlazi sinusna tečnost.

Ruzveltov zvanični lekar bio je ugledni lekar za uho, nos i grlo po imenu Ros Mekintajr, koji je koristio pamučne briseve da bi očistio predsednikove sinuse, procesu kojem je svedočio generalni tužilac Frensis Bidl, koji je u svojim beleškama opisao Mekintajr da „briše FDR-ov nos”. Gilon je konsultovao medicinske časopise i razgovarao sa vrhunskim ORL lekarima upoznatim sa istorijom profesije koji su se složili: „Kokain je bio lek izbora“ za proceduru tada, što je činilo verovatno da ga je Ruzvelt primio.

- To nije bilo ništa neobično, to je bila uobičajena praksa i nije bilo nezakonito - kaže Gilon. Čak i danas, kokain je kontrolisana supstanca koju lekari mogu legalno da koriste u situacijama kao što je operacija sinusa.

Možda nikada nećemo sa sigurnošću znati da li je Ruzvelt dobio kokain, jer je njegova medicinska dokumentacija nestala ubrzo nakon njegove smrti 1945. godine – verovatno uništena da bi se prikrili dokazi da su lekari znali koliko je bolestan kada se kandidovao za četvrti mandat, kaže Gilon. Ali predsednikov zvanični raspored pokazuje da se on redovno sastajao sa Mekintajrom radi lečenja sinusa – uključujući sesiju koja je trajala više od sat vremena 7. decembra 1941, nakon što je saznao za napad Japana na Perl Harbor.

- Bilo mi je iznenađujuće da je na ovom značajnom danu u američkoj istoriji, Ruzveltu potrebno vreme usred dana da dobije ovaj tretman - kaže Gilon. Ali ako je Ruzvelt zaista primao kokain u to vreme, kaže on, ne znamo „da li je to uticalo na njegovu ličnost ili odluke koje je doneo tog dana”.

Čak i da ga je primao, velika je šansa da Ruzvelt ne bi znao za to. Prema preovlađujućoj medicinskoj literaturi tog vremena, lekarima je savetovano da ne govore pacijentima da primaju kokain.

Od dana FDR-a, bilo je još nekoliko priča o drogama u Beloj kući.

Pričalo se da je Džon Kenedi pušio travu u spavaćoj sobi sa svojom ljubavnicom Meri Pinčot Mejer. Takođe je rečeno da mu je Maks Džejkobson, kontroverzni lekar pod nadimkom „Dr Filgud“, redovno davao amfetamin za lečenje hroničnog bola u leđima. „Nije me briga da li je konjska mokraća“, navodno je Kenedi rekao svom bratu Bobiju. „To radi.“ (Kao i kokain, amfetamin je takođe kontrolisana supstanca koja se može zakonski propisati za određena medicinska stanja).

Najlegendarnija priča o supstancama Bele kuće može biti priča pevača Vilija Nelsona o pušenju trave na krovu zgrade tokom administracije Džimija Kartera, „kasno uveče sa pivom u jednoj ruci i debelim Austinskim torpedom u drugoj“, napisao je u svojoj Autobiografija iz 1988. „Pustio sam da me korov prekrije prijatnim oblakom… Pretpostavljam da je krov Bele kuće najbezbednije mesto za pušenje droge".

Priču je 2020. potvrdio i sam Karter, koji je objasnio da je Nelson pušio sa Karterovim sinom Čipom. (2014. Snup Dog je takođe tvrdio da je zapalio džoint u Beloj kući Baraka Obame, iako njegova tvrdnja nikada nije potvrđena), preneo je Gardijan.

BONUS VIDEO - ITALIJA: Visoke temperature i nedostatak radne snage pogoršavaju problem otpada u Rimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu