BAJDENOVA PACKA NETANIJAHUU: "Ekstremisti" u vladi su deo problema

Novosti Onlajn

11. 07. 2023. u 09:27

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden izjavio je da su ekstremisti u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua doprineli porastu napetosti na Zapadnoj obali, kao i da su oni razlog zašto se ne može postići mirovni sporazum sa palestinskim vlastima.

БАЈДЕНОВА ПАЦКА НЕТАНИЈАХУУ: Екстремисти у влади су део проблема

Foto: EPA

Netanijahuov kabinet ima "neke od najekstremnijih članova" vlade još od administracije Golde Meir iz 1969. godine, rekao je Bajden u intervjuu za "Si-En-En".

Američki predsednik nije odgovorio na pitanje kada će Netanijahuo pozvati u posetu Beloj kući.

- Mislim da Bibi pokušava da pronađe način kako da se izbori sa postojećim problemima u okviru svoje koalicije - rekao je Bajden.

Pored toga što je Netanijahuovu vladu optužio za isključivost, Bajden je ocenio da je i situaciji doprinelo to što su palestinske vlasti dozvolile da se stvori vakuum moći koji su ispunili "veoma ekstremni elementi."

- Dakle, Zapadna obala nije samo izraelski problem, ali oni jesu deo problema - rekao je Bajden i dodao da je on "jedan od onih koji veruju da trajna bezbednost Izraela počiva na rešenju sa dve države."

Netanijahuova vlada se takođe suočava sa protestima zbog njegovog plana za reviziju izraelskog pravosuđa.

- Redovno razgovaramo s njima u pokušaju da ublažimo ono što se dešava i nadamo se da će Bibi nastaviti da se kreće ka umerenosti i promeni suda - rekao je Bajden.

Netanijahuovu vladu takođe muče protesti zbog njegovog plana da revidira izraelski pravosudni sistem.

- Mislim da redovno razgovaramo sa njima, pokušavajući da ublažimo ono što se dešava, i nadamo se da će Bibi nastaviti da se kreće ka umerenosti i promeni suda - rekao je Bajden.

Upitan da li bi pristao da Saudijskoj Arabiji pruži bezbednosne garancije i pomogne u razvoju tehnologije za nuklearnu energiju u zamenu za normalizaciju odnosa između Rijada i Izraela, Bajden je rekao: "Daleko smo od toga. Imamo mnogo toga o čemu treba da razgovaramo."

Predsednik SAD je rekao da bi dogovor mogao da zavisi od ponašanja Saudijske Arabije i koliko se traži od Vašingtona. "Iskreno govoreći, ne mislim da imaju mnogo problema sa Izraelom", rekao je on.

BONUS VIDEO: SERIJA VAZDUŠNIH UDARA - Izrael udara na pojas Gaze kao odgovor na raketni napad

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!