NOVE TENZIJE IZMEĐU ZAVAĐENIH ZEMALJA: Azerbejdžan izveo napad granatiranjem na položaje jermenske vojske

Đ.G.

15. 07. 2023. u 11:25

JERMENSKO ministarstvo odbrane ponovo je optužilo azerbejdžanske oružane snage za granatiranje jermenskih položaja na granici. Baku je saopštio da je azerbejdžanska vojska u subotu ujutro preduzela mere da zaustavi radove na utvrđivanju.

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ЗАВАЂЕНИХ ЗЕМАЉА: Азербејџан извео напад гранатирањем на положаје јерменске војске

Foto: Depositphotos/EPA

- U periodu od 22.30 (21.30 moskovsko vreme) 14. jula do 00.30 (23.30 moskovsko vreme) 15. jula, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana otvorile su vatru iz lakog oružja različitog kalibra na jermenske položaje koji se nalaze u regionu Verin Šorža - piše na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Jermenije.

Vojno odeljenje Azerbejdžana izvestilo je u subotu ujutro da su preduzeli „hitne mere“ da obustave radove na utvrđivanju.

- Oružane snage Jermenije su 15. jula oko 10.00 (09.00 po moskovskom vremenu) pokušale da uspostave stalna utvrđenja ispred položaja azerbejdžanske vojske koji se nalaze u pravcu Hodžalijskog rejona. Kao rezultat hitnih mera koje su zauzele azerbejdžanske jedinice, radovi su odmah obustavljeni - navodi se u izveštaju.

Na granici između Jermenije i Azerbejdžana periodično se dešavaju okršaji. Poslednje ozbiljno pogoršanje dogodilo se u noći 13. septembra 2022. godine.

Prošle godine, Jerevan i Baku, uz posredovanje Rusije, Sjedinjenih Država i Evropske unije, započeli su razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je krajem maja 2023. najavio da će njegova zemlja priznati suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, na ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Lider Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da bi Azerbejdžan i Jermenija u bliskoj budućnosti mogli da potpišu mirovni sporazum ako Jerevan ne promeni svoj stav.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024