TURSKI PREDSEDNIK NEZAUSTAVIV: Erdogan ostvaruje jedan cilj za drugim

I.S.

17. 07. 2023. u 14:11

TURSKI lider Redžep Tajip Erdogan diže ovih dana svetske top-političare na noge. Dugo zatezani konopac oko ulaska Švedske u NATO, on je popustio bukvalno u minut do 12, uoči svog dolaska na samit Alijanse u Viljnus, prestonicu Litvanije. Istovremeno je, međutim, Erdogan od EU zatražio da, posle pola veka, pusti Tursku u svoje redove. Osim toga, postigao je dil sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o kupoprodaji borbenih aviona F-16.

ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК НЕЗАУСТАВИВ: Ердоган остварује један циљ за другим

Foto: Profimedia/Ilustracija

Najnovija objava američkog novinara Simora Herša, ponovo je ustalasala svet. Ovaj čuveni istraživački novinar, mnogostruko ovenčan nagradama za svoj angažman, tvrdi da je Bajden obećao Erdoganu kredit MMF težak između 11 i 13 milijardi dolara. "Zvanična priča je da je Bajden pristao da proda borbene avione F-16 Turskoj, međutim meni je rečeno nešto drugo, tajna priča o Erdoganovoj promeni stava", veli Herš.

- Šef bele kuće, morao je da zabeleži pobedu dok je Turska u akutnoj finansijskoj krizi - rekao mu je, kako kaže, neimenovani izvor.

Pre ovoga, Erdogan je podigao buru pustivši Azovce iz zatvora, što je itekako naljutilo Moskvu. Čas osvedočeni i nepokobljivi prijatelj Kremlja, čas "trgovac" koji partnere traži preko Atlantika. Čovek koji je Tursku sa sekularnog puta vratio duboko u njenu radikalnu islamističku istoriju, ostavio je oca nacije Kemala Ataturka na stubu sećanja.

Za dlaku je pobedio na poslednjim parlamentarnim i predsedničkim izborima u ovoj velikoj zemlji na dva kontinenta i nastavio da radikalizuje tursku naciju. Osnivač Partije pravde i razvoja(AKP), studirao je fakultet za menadžment, ali neki izvori osporavaju da ga je i završio. Pre nego što je osnovao svoju stranku, bio je član Partije blagostanja i Partije vrline, koje su, zbog antisekularnih islamističkih stavova tada zabranjene. Odskočna daska ka vrhu države, osim novoosnovane stranke, bila mu je funkcija gradonačelnika Istanbula, od 1994. do 1998. godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024