VRELINA PALI ŠUME I ODNOSI ŽIVOTE: Vatrena stihija u Grčkoj, Španija i Francuska i noću bez olakšanja

I.S.

19. 07. 2023. u 07:00

JUG Evrope gori u toplotnom talasu bez presedana, Kinezi se "tope" od vreline, a u Finiksu u američkoj saveznoj državi Arizoni, 18 dana u nizu, dnevne temperature su iznad 43 stepena Celzijusa, dok ni noću ne padaju ispod 32. Ovako visoke temperaturne vrednosti, poslednji put su zabeležene 1974. godine. toplotni talas na jugu Evrope izazvao je anticiklon sa severa Afrike.

ВРЕЛИНА ПАЛИ ШУМЕ И ОДНОСИ ЖИВОТЕ: Ватрена стихија у Грчкој, Шпанија и Француска и ноћу без олакшања

Foto: Printscreen/Instagram/maferourb

U Grčkoj se već danima vodi bitka sa vatrenom stihijom u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji. Više od hiljadu dece evakuisano je iz letnjeg kampa, jer vatrogasci od vikenda ne uspevaju da zauzdaju plamen. U Španiji, požar na kanarskom ostrvu La Palma još nije sasvim stavljen pod kontrolu. Izgorelo je oko 4.600 hektara, uglavnom šumskog zemljišta i dvadesetak objekata. Temperature u pojedinim delovima južne Španije popeće se, tokom ovog toplotnog talasa iznad 42 stepana, a vrelina će carovati i u Francuskoj.

U Dolini smrti, na granici Kalifornije i Nevade, izmerena su 53 stepena Celzijusa, ali je temperatura u centru za posetioce ove Doline, Furnas Kriku, bila i viša, 56 stepeni. Zvanični temperaturni rekord na planeti, otkako se vrše merenja, izmerena je upravo u Furnas Kriku, 1913. godine - 56,7 stepeni.

U gradu Sanbao u Sinđanu na severozapadu Kine je zabeležena rekordno visoka temperatura u celoj zemlji od 52,2 stepena, a očekuje se da će vrućina potrajati još najmanje pet dana. U Kini su rekordno visoke temperature izazvale probleme u snabdevanju električnom energijom, kao i u vezi sa poljoprivrednim usevima i donele rizik od ponavljanja prošlogodišnjih suša, najteže u poslednjih 60 godina.

Predviđa se da će i sledeće nedelje na celoj severnoj hemisferi, vrelina premašivati 43 stepena i da će se toplotni talas pojačati. To će izazvati porast temperatura tokom noći i povećati rizik od srčanih udara i smrtnih ishoda, upozorava Svetska meteorološka organizacija.

- Temperature u Severnoj Americi, Aziji i širom Severne Afrike i Sredozemlja biće iznad 40 stepeni Celzijusa tokom većeg broja dana ove nedelje, kako se toplotni talas bude pojačavao - navela je SMO. - Minimalne temperature tokom noći dostizaće nove visinske rekorde. Noćne temperature predstavljaju najveće zdravstvene rizike, posebno za ranjivu populaciju.

Nema sumnje da su toplotni talasi u Južnoj Evropu, SAD i delovima Azije jači i duži zbog klimatskih promena koje je izazvao ljudski faktor, komentariše Frederika Oto, stručnjak za klimu i predavač na Imeprijal koledžu u Londonu.

- Sve dok fabrike, elektrane, brodovi, automobili i avioni budu izbacivali izduvne gasove u atmosferu, toplota će rasti. Talasi vreline širom severne hemisfere ne iznenađuju, naprotiv, očekivani su kad se ima u vidu nivo emisije gasova staklene bašte. Dogod budemo sagorevali fosilna goriva, temperature vazduha će ići uvis i crni rekordi će se neprekidno nanovo postavljati.

Vrućina je, prema podacima Svetske meteorološke organizacije, postala jedan od najsmrtonosnijih događaja širom sveta. Visoke temperature, lane su, samo u Evropi, ubile više od 60.000 ljudi.

TEMPERATURE MENjAJU NAVIKE

Letnji toplotni talas i natprosečno visoke temperature širom južne Evrope mogle bi da izazovu trajne promene u turističkim navikama, jer bi veći broj turista mogao da se odluči za hladnije destinacije ili odlazak na odmor u prolece ili jesen, predviđaju turističke organizacije i stručnjaci. Turističke destinacije poput Češke, Danske, Irske i Bugarske zabeležile su značajan porast interesovanja. "Očekujemo da ce nepredvidive vremenske prilike u buducnost imati veci uticaj na izbor turističke destinacije", kaže je Migel Sanz, prvi čovek ETC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)