OSVETA ZA PALJENJE KURANA: Demonstranti upali u švedsku ambasadu u Bagdadu i zapalili je (FOTO)

Tanjug

20. 07. 2023. u 09:45

STOTINE demonstranata upalo je u četvrtak rano ujutru u švedsku ambasadu u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, i zapalilo je kao reakciju zbog nedavnog paljenja Kurana u Stokholmu.

ОСВЕТА ЗА ПАЉЕЊЕ КУРАНА: Демонстранти упали у шведску амбасаду у Багдаду и запалили је (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Nakon što je u sredu objavljeno da je švedska policija izdala još jednu dozvolu za „javno okupljanje“ u četvrtak, irački državljani u Bagdadu okupili su se ispred švedske ambasade u znak protesta zbog nedavnog incidenta sa spaljivanjem Kurana u Stokholmu.

Izveštaji navode da su švedski organizatori koji su umešani u incident od juna meseca, nameravali da spale i Kuran i iračku zastavu.

Nezvanični snimci sa društvenih mreža prikazuju demonstrante u ambasadi sa dimom u pozadini i kako deluje pozdravljaju situaciju. Pozivajući se na insajdere, američki mediji su izvestili da su se ljudi okupili u zgradi oko jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu pre nego što su upali u objekat sat vremena kasnije.

Nije poznato da li je neko od zvaničnika bio u ambasadi kada su demonstranti upali u zgradu, kao ni da li je neko od njih povređen. Međutim, švedsko Ministarstvo spoljnih poslova je prenelo medijima da su zaposleni bezbedni i da su u redovnom kontaktu sa visokim zvaničnicima.

Švedska vlada razmatra da li bi spaljivanje bilo kakvih svetih spisa trebalo da bude protivzakonito, pošto su nedavni incidenti izazvali pretnje bezbednosti nacije.

Podsetimo, prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, 28. juna, održan je protest koji je odobrila švedska policija ispred glavne džamije u Stokholmu, tokom kojeg je spaljen Kuran. Usled naknadne reakcije, švedski premijer Ulf Kristerson je kasnije rekao da je odobrenje „zakonito, ali neprikladno“.

Skrnavljenje i spaljivanje Kurana u Stokholmu izazvalo je talas osude širom sveta. Irak je pozvao švedske vlasti da izruče imigranta odgovornog za incident.

Mnogi šefovi država, zajedno sa generalnim sekretarom Arapske lige i šefom Saveta za saradnju u Zalivu, osudili su taj čin.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!