RATNA VARNICA U AZIJI: Azerbejdžan i Jermenija na korak do sukoba

Novosti onlajn

22. 07. 2023. u 17:42

JERMENSKI premijer Nikol Pašijan upozorio je u petak na rizik od novog rata s Azerbejdžanom, optuživši Baku za genocid u otcepljenoj regiji Nagorno-Karabah naseljenoj Jermenima.

РАТНА ВАРНИЦА У АЗИЈИ: Азербејџан и Јерменија на корак до сукоба

Foto: Tanjug/AP Photo

Baku i Jerevan vodili su dva rata oko planinske enklave, a konačan mirovni sporazum se ne nazire. Pregovori pod posredovanjem Evropske unije, Sjedinjenih Država i zasebno Rusije doneli su malo napretka.

- Sve dok mirovni sporazum nije potpisan i takav ugovor nije ratifikovan u parlamentima dve zemalje, naravno, novi rat s Azerbejdžanom je vrlo verovatan - rekao je Pašijan.

Zatvaranje granice je izazvalo zabrinutost zbog humanitarne krize u regiji, koja se suočava s nestašicom hrane, lekova i snabdevanja strujom.

Poziv na pritisak na Baku

Budući da poslednja runda mirovnih pregovora 15. jula u Briselu nije donela pomak, Pašijan je rekao da i Zapad i Rusija moraju pojačati pritisak na Baku da ukine blokadu Nagorno-Karabaha.

Sukobi na granici nastavili su se nakon što je prekid vatre uz posredovanje Rusije okončao šest nedelja borbi u jesen 2020.

Pašijan je rekao da su "teritorijalni integritet, suverenitet Jermenije i prava i sigurnost Jermena Nagorno-Karabaha" crvene linije Jerevana u pregovorima s Bakuom.

Nagorno-Karabah je bio u fokusu decenijskog dugog sukoba između dve zemalje, koje su vodile dva rata za kontrolu nad regijom 1990-ih i 2020. godine koji su odneli hiljade života na obe strane.

- Slučaj Jermenije je težak jer interes Jermenije u ovom procesu Azerbejdžan doživljava i tumači kao takozvano zadiranje u teritorijalni integritet Azerbejdžana - rekao je Pašijan.

Tokom pregovora uz posredovanje Zapada u maju, Jerevan je pristao priznati Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana, ali je zahtevao međunarodne mehanizme za zaštitu prava i sigurnosti etničkog jermenskog stanovništva u regiji.

Baku insistira na tome da se takve garancije moraju dati na nacionalnom nivou, odbacujući svaki međunarodni format.

BONUS VIDEO: DVA LICA PRIMIRJA - Azerbejdžan slavi, Jermenija na nogama

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)