"RAT U BOSNI BIĆE KAO BAŠTENSKA ZABAVA U ODNOSU NA TO" Nikson pisao Klintonu o Ukrajini - Oznaka tajnosti skinuta sa pisma nakon 30 godina

Novosti onlajn

23. 07. 2023. u 13:43

PREDSEDNIČKA biblioteka Klinton deklasifikovala je sadržaj pisma koje je 21. marta 1994, mesec dana pre svoje smrti, tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu poslao Ričard Nikson, bivši šef Bele kuće.

РАТ У БОСНИ БИЋЕ КАО БАШТЕНСКА ЗАБАВА У ОДНОСУ НА ТО Никсон писао Клинтону о Украјини - Ознака тајности скинута са писма након 30 година

Foto Arhiva

"Večernji list" navodi da u tom pismu, koje se pokazalo proročanskim, 81-godišnji Nikson na sedam stranica iznosi procenu političke situacije u Rusiji, na čijem čelu je tada bio predsednik Boris Jeljcin.

Nikson tu predviđa prekid odnosa Moskve i Kijeva i to da bi vlast mogao da preuzme neko od nacionalista.

Navodi se da, iako Niksona mnogi pamte po aferi "Votergejt", treba reći da je on u vreme Hladnog rata bio pokretač poboljšanja odnosa sa Sovjetskim Savezom.

Nikson je 1972. u Moskvi, kao prvi američki predsednik koji je posetio glavni grad Rusije, sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim potpisao sporazum o ograničavanju nuklearnog strateškog naoružanja.

Pismo Klintonu Nikson je napisao nakon što se vratio sa dvodnevnog putovanja u Rusiju i Ukrajinu, a na temelju onoga što je video tamo Klintonu je poručio da je tek stvorena demokratija u opasnosti i da su dani Borisa Jeljcina kao neupitnog vođe Rusije odbrojani.

- Njegovi napadi teškog pijanstva su duži, a depresivna razdoblja češća. Najproblematičnije je to što on, u antiameričkoj atmosferi kakva je u Dumi i u zemlji, više ne može da ispunjava svoje obaveze prema vama i drugim zapadnim čelnicima - opisao je Nikson stanje tadašnjeg ruskog predsednika.

Foto Arhiva

Nikson je tadašnju situaciju u Ukrajini ocenio kao "vrlo eksplozivnu" i naveo da će "ako se dopusti da ona izmakne kontroli, Bosna izgledati kao baštenska zabava", misleći na rat koji je u to vreme bio u punom jeku.

Navodi se da je Nikson savetovao Klintona da ojača američko diplomatsko predstavništvo u Kijevu. On mu je u pismu prepričao razgovore koje je vodio s američkim poslovnim ljudima, a koji su mu se žalili da ambasada SAD u ukrajinskoj prestonici nema dovoljno osoblja i da nije adekvatno vođena.

Nikson je takođe pozvao Klintona da ostvari odnose s Jeljcinovim potencijalnim naslednicima.

- (Bivši američki predsednik Džordž) Buš je pogrešio što se predugo držao (sovjetskog lidera Mihaila) Gorbačova zbog svog bliskog ličnog odnosa s njime. Morate da izbegnete tu grešku u svom vrlo dobrom ličnom odnosu s Jeljcinom - poručio je Nikson Klintonu.

On ipak nije bio siguran ko bi mogao da preuzme vlast u Rusiji.

- Još uvek nema nikoga ko je u Jeljcinovoj klasi kao potencijalni vođa Rusije - napisao je Nikson.

On je, međutim, predvideo da bi "verodostojnog kandidata za predsednika" mogla da iznedri nacionalistička i populistička plima u Rusiji.

Pismo Niksona Klintonu upućeno je više od pet godina pre dolaska na vlast Vladimira Putina.

(Večernji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (9)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)