PIROMANI U ITALIJI PODMETNU ŠEST OD 10 POŽARA: Deluju i timski, na delu ih hvataju i - dronovima (VIDEO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 07. 2023. u 20:55

PO proceni Koldiretije, italijanske nacionalne Konfederacije direktnih proizviđača, šest od 10 požara koji su izbili na Sicilji, Pulji, Kalabriji, delo su piromana.

ПИРОМАНИ У ИТАЛИЈИ ПОДМЕТНУ  ШЕСТ ОД 10 ПОЖАРА: Делују и тимски, на делу их хватају и - дроновима (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Neke osobe koje su snimili dronovi u sumnjivoj šetnji u šumama, ili na poljima sa suvom travom identifikovane su, privedene i istraga će pokazati da li pripadaju toj pomahnitaloj kategoriji kriminalaca ili patoloških tipova koja pale vatru i razbuktavaju požare. Postoji čak i video zapis o čoveku kako pali vatru, a potom pokušava da gađa kamenicama dron iznad njega.

Sada se već na osnovu izvršenih uviđaja i razrade mape pravaca razvijanja požara može utvrditi da su to uglavnom radile osobe usaglašene u više zona istovremeno i to u popodnevnim satima kada je sa dolaskom mraka otežan pristup vatrogascima ili kanaderima za gašenje.

Dronovi su pogotovo posle prvih takvih istovremenih akcija izbijanja požara nadletali razne zone, posebno okolinu Palerma i u Kalabriji šumski deo. Predsednik Regiona Kalabrija Roberto Okjuto na društvenim mrežama objavio je snimak 24. jula, na kome se vidi piroman akciji. Bilo bi komično gledati snimak, da nije tragičan bilans uništenih dobara, sa četiri ljudske žrtve u dva regiona, gledati video gde čovek kada je potpalio vatru a potom uočio dron iznad njega pokušava da ga obori gađajući ga kamenjem.

Apeluje se sa svih strana da se na bilo koji način zaustave takvi kriminalci. Gradonačelnik luksuznog turističkog mesta Vieste u Pulji Đuzepe Nobileti, čija je teritorija veoma stradala u požaru i iz hotela moralo da bude evakuisano 2.000 turista, apeluje da se pojača kontrola.

Premijerka Đorđa Meloni izražavajući solidaranost sa postradalim stanovništvom objavila je kako vlast i policija rade na otkrivanju piromana. Ministar za civilnu zaštitu Nelo Muzumeći objavio je 26. jula da su pronađeni delovi kapisli i materijala za potpaljivanje koje su koristili zločinci pri podmetanju požara. Izgorele su kuće, štale, industrijski objekti, poljoprivredna dobra, stotine automobila, hiljade hektara šume, mnogi su izgubili sve što su imali i u šta su ugradili čitav svoj život. A da bi izraslo jedno drvo veličine onog koje je izgorelo potrebno je 15 godina.

Šta rizikuju piromani po italijanskom zakonu? Preti im zatvor od tri do sedam godina, pa se sada predlaže uvećanje kazni. Nije poznato šta u slučaju da je u podmetnutom požaru bilo stradalih, koje vatrogasci nisu uspeli da spasu, hoće li u tom slučaju odgovornost piromana biti kategorisana kao ubistvo sa predumišljajem - na potezu je država.

BONUS VIDEO - OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost