IZ AFRIČKOG SAVEZA PORUČUJU: Biramo diplomatsko rešenje za Niger, ali ne isključujemo i druge opcije

Novosti online

08. 08. 2023. u 21:00

EKONOMSKA zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) i njen predsedavajući, predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu, radije biraju diplomatsko rešenje za situaciju u Nigeru umesto vojne intervencije, rekao je portparol predsednika Ajuri Ngelale.

ИЗ АФРИЧКОГ САВЕЗА ПОРУЧУЈУ: Бирамо дипломатско решење за Нигер, али не искључујемо и друге опције

Tanjug

On je najavio da će ta organizacija na vanrednom samitu u glavnom gradu Nigerije Abudži u četvrtak razmotriti sve moguće opcije, iako, kako je naveo, želi da reši situaciju u Nigeru diplomatskim, a ne vojnim putem, prenosi Rojters.

Saopštio je i da je Tinbu naredio da se uvedu nove sankcije Nigeru preko Centralne banke, a meta su entiteti i pojedinci uključeni u državni udar.

Prethodno su pobunjenici u Nigeru objavili da zatvaraju vazdušni prostor zemlje do daljnjeg zbog, kako su naveli, pretnji vojne intervencije.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani.

Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)