U PRITVORU PETORO POLICAJACA: Dok čuvari reda u Francuskoj štrajkuju, usledila nova hapšenja ljudi u uniformama

Čak dvadesetak policajaca iz specijalnih francuskih jedinica pozvano je na saslušanje, posle ustanovljene smrti 27-godišnjeg mladića po imenu Mohamed, koji je stradao u blizini svog motorcikla u strogom centru Marselja u noći najžešćih pobuna početkom prošlog meseca zbog smrti sedamanestogodišnjeg Naela koji je poginuo od policijskog metka tokom saobraćajne kontrole.

У ПРИТВОРУ ПЕТОРО ПОЛИЦАЈАЦА: Док чувари реда у Француској штрајкују, уследила нова хапшења људи у униформама

Foto: Goran Čvorović

Autopsija je pokazala da je Mohamed preminuo od srčanog udara, a da je imao i povredu koja navodi na ispaljeni gumeni metak, iz oružja kakve koriste policajci. Istraga pokušava da utvrdi eventualnu vezu između njegove smrti i aktivnosti policije te noći. Na Mohamedovim grudima su pronađeni neprostrelni tragovi udarca projektila na grudima, koji bi mogli da odgovaraju gumenim mecima. Postoje i snimci na kojima je u istom rejonu snimljena "mišićava" intervencija policajaca nad jednom osobom.

Petoro policajaca zadržano je juče u pritvoru, a sud u Marselju je najavio da su na istražni razgovor pozvani još neki čuvari reda.

Već ranije jedan policajac je zbog istog događaja odveden u pritvor, što je izazvalo veliki štrajk marseljskih policajaca. Trećina njih, od ukupnog efektiva od oko 3.500 čuvara reda u ovom gradu, otišla je zbog togq na bolovanje, što je bio način da obustave rad, a protest se proširio i na druge gradove u Francuskoj.

Policijski vrh i sindikati ove branše smatraju da policajcima nije mesto u pritvoru, čak iako prekorače ovlašćenja. S druge strane, predsednik Makron je izjavio da niko nije iznad zakona.

Čuvari reda u Marselju i drugim gradovima, koji su iz protesta otišli na bolovanje, ističu istovremeno i da dožvljavaju pritske od hijerarhije da se vrate na posao.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024