ITALIJANSKI ZATVORI PREPUNI NASILJA I SAMOUBISTAVA: Žene i majke posebno ugrožene, sve više dižu ruku na sebe

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 08. 2023. u 07:30

MLADA žena, Italijanka, izgubljena u drogi, Nigerijka koja je želela da vidi svoje autistično dete - opisi su poslednja dva samoubistva u zatvoru „Valeta” u Torinu, koja na svetlo dana iznose malo poznatu realnost zatvorenika u Italiji, a posebno žena.

ИТАЛИЈАНСКИ ЗАТВОРИ ПРЕПУНИ НАСИЉА И САМОУБИСТАВА: Жене и мајке посебно угрожене, све више дижу руку на себе

Foto: Profimedia

Od 57.749 zatvorenika u Italiji, 2.510 su žene. Zatvori su više nego prenatrpani, nedostaju 6.464 mesta, a broj zatvorenika je uvećan ove godine za pet procenata. Broj mladih zatvorenika starih između 18 i 25 godina iznosi 5,7 posto, stranaca je 18.044 - što je 31 odsto ukupnog broja zatvorenika.

Ukupan broj samoubistava od početka godine je već 47, u subotu je zabeležen poslednji slučaj u zatvoru u provinciji Kozenca. Pre dva meseca ubila se u drugom zatvoru još jedna žena, koja je pokušala da zadavi čoveka sa kojim je živela. Broj žena koje završavaju u zatvoru ove godine uvećan je za 8,8 odsto, što je više nego muškaraca i više nego stranaca.

2022. crna godina samoubistava - 85

Zatvorska administracija je klasifikovala smrt žene iz Nigerije sa: „umrla od gladi i smatra se prirodnom smrću”. I što je još strašnije - ubijaju se žene kojima je preostalo kraće izdržavanje kazni, ili su samo koji mesec pred izlazak iz zatvora. Jedostavno, ne mogu više da izdrže.

U italijanskim zatvorima 2022. je bila crna godina samoubistava - 85, od toga 80 muškaraca i pet žena. Od 2000. godine ruku na sebe je podiglo 1.308 zatvorenika. Nacionalni garant za ljudska prava upozorava da mnogi zatvorenici postaju psihijatrijski slučajevi, naglašava da bi trebalo uvesti više psihologa i vaspitača u zatvore, u kojima polovina ovih ustanova nema ni svog direktora.

Foto: Profimedia

Od 85 samoubistava od 2022, u 33 slučaja su bile socijalno „osetljive” osobe. Njih 49 se ubilo u prvih šest meseci zatvora, 21 u prva tri meseca, a njih devet u prva 24 sata. Od tog broja njih pet bilo bi slobodno za godinu dana, a njih 39 su služile kaznu kraću od tri

godine.

- Zatvor doživljava neuspehe u svojoj misiji koja mu je poverena Ustavom. Izostaje reedukacija i ponovno uvođenje u život, postao je socijalno smetlište - upozorava sveštenik i direktor dušebrižničkog zatvora u Napulju. - Od 62 odsto onih koji su od letos u zatvorskoj ćeliji, polovina bi mogla da izdržava kaznu u alternativnim rešenjima.

Žene završavaju u zatvoru zbog raznih krivičnih dela, iskorišćavanja ili potpomaganja prostitucije, informativnih prevara, krađa. Samo četiri zatvora namenja su njima, ostali su za muškarce sa odeljenjima za žene. Sanitarni uslovi u velikom broju zatvora su potpuno neadekvatni, iako je zakon iz 2005. tačno propisao pravila.

Od majki odvojeno 4.000 dece

Foto: Profimedia

Drama zatvorenica-majki više je nego jeziva, jer je 4.000 dece odvojeno od majki koje su u zatvoru. Po zakonu mogu da odrastaju u prostorima u okviru zatvora, ali to se u praksi događa veoma retko.

BONUS VIDEO - PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)