U DŽORDŽIJI NAPETO: Cure lične informacije o članovima porote koja je izglasala Trampovu optužnicu

Novosti online

17. 08. 2023. u 23:07

NA društvenim mrežama navodno su procurela imena, fotografije, kontakti i kućne adrese članova velike porote okruga Fulton u Džordžiji koja je ove nedelje izglasala podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

У ЏОРЏИЈИ НАПЕТО: Цуре личне информације о члановима пороте која је изгласала Трампову оптужницу

Foto Tanjug/AP

Si-En-En dodaje da pojedini anonimni korisnici pozivaju na nasilje, ali da ne može nezavisno da proveri da li fotografije, nalozi na društvenim mrežama i kućne adrese koje kruže internetom zaista pripadaju članovima porote.

Na forumima se dele različiti profili na društvenim mrežama koji pripadaju ljudima koji imaju identično ime i prezime kao pojedini članovi velike porote koji su glasali za podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD.

U pojedinim postovima je navedeno da je okružni tužilac Fani Vilis, inače demokrata, povezala članove velike porote sa liberalnim aktivistima.

-Objavljivanje profila i kućnih adresa ljudi koji dele ime članova velike porote povećava rizik od uznemiravanja i drugih oblika štete, rekao je predsednik organizacije "Advens demokrasi" koja sprovodi istrage od javnog interesa i nadgleda ekstremizam na mreži Danijel J. Džouns za Si-En-En.

Iako su imena svih članova velike porote u veću koje ima 26 članova javno dostupna na veb stranici suda, nikakve dodatne lične informacije nisu objavljene, a nijedan član porote nije do sada javno govorio o Trampovom slučaju.

Veće stanovnika oblasti Atlante položilo je zakletvu ranije ovog leta i glasalo o rutinskim optužnicama koje se tiču oružja i droge. Nakon toga im je okružni tužilac Fani Vilis u ponedeljak iznela Trampov slučaj. Porotnici su, kako piše Si-En-En, proveli oko 10 sati iza zatvorenih vrata, slušajući svedočenja tužilaca i ključnih svedoka pre nego što su odobrili istorijsku optužnicu.

Podsećamo, u fokusu ove istrage su navodni napori Trampa i njegovih saveznika da dobiju izbore u Džordžiji na predsedničkim izborima 2020. godine, nakon što je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden u toj državi postigao tesnu pobedu (49.47 odsto naspram 49.24 odsto).

Tramp je optužen da je nakon prebrojavanja glasova pozvao državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera i tražio od njega da "pronađe 11.780 glasova kako bi on pobedio".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)