BORELJ ANALIZIRAO SITUACIJU U GABONU: EU odbacuje vojni puč, sve strane da budu uzdržane

Tanjug

31. 08. 2023. u 16:14

EU odbacuje nasilno preuzimanje vlasti u Gabonu i poziva sve strane na uzdržanost, izjavio je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

БОРЕЉ АНАЛИЗИРАО СИТУАЦИЈУ У ГАБОНУ: ЕУ одбацује војни пуч, све стране да буду уздржане

Foto AP

- Izazovi sa kojima se suočava Gabon moraju biti rešeni u skladu sa principima vladavine prava, ustavnog poretka i demokratije. Od toga zavise mir i prosperitet zemlje, kao i regionalna stabilnost - rekao je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, prenosi Rojters.

On je dodao da EU oseća "ozbiljnu zabrinutost" o načinu na koji su organizovani i sprovedeni predsednički izbori koji su prethodili puču.

- Postoje vojni udari i institucionalni udari, gde ne morate da uzimate oružje, ali ako nameštate izbore da bi preuzela vlast, to je takođe neregularan način da se to uradi - rekao je Bortelj.

Ranije danas on je rekao da su izbori u Gabonu bili ''prepuni nepravilnosti''.

Vojna hunta je u Gabonu juče je saopštila da je preuzela vlast i stavila predsednika Alija Bonga u kućni pritvor, dok je poništila izborne rezultate koji su Bongu doneli treći mandat.

To je osmi vojni udar u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine

 

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici