ISTORIJSKI DAN ZA JAPAN: Za sutra planirano lansiranje letelice na Mesec

Tanjug

06. 09. 2023. u 17:38

JAPAN za sutra planira lansiranje letelice za istraživanje Meseca, čime bi postao peta država čiji je svemirski brod sleteo na Zemljin satelit.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ЈАПАН: За сутра планирано лансирање летелице на Месец

Foto: EPA

Kako je saopštila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), misija bi trebalo da poleti iz svemirskog centra Tanegašima na jugu Japana.

Pametna letelica za istraživanje Meseca (SLIM) trebalo bi da sleti u blizini Mare Nectaris, lunarnog basena koji je jedna od vidljivih tamnih tačaka na Zemljinom satelitu.

Misija treba da pokaže sposobnost Japana da prizemlji laganu letelicu na Mesec u krugu od 100 metara od određenog mesta za sletanje pomoću naprednog sistema vizuelne navigacije, saopštila je JAXA.

Misija je vredna 100 miliona dolara, a dva ranija pokušaja Japana da sleti na Mesec nisu uspela.

Indijski rover je prošlog meseca u okviru misije "Čandrajan-3" uspešno sleteo u blizini južnog pola Meseca, a misija košta 75 miliona dolara. 

Indija je postala četvrta zemlja koja je uspešno poslala svemirski brod na Mesec posle SAD, Rusije i Kine. 

 

BONUS VIDEO: VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA -Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!