"SRBI NISU PROBLEM, VEĆ REŠENJE ZA BALKAN" Orban poslao jaku poruku sa Demografskog samita u Budimpešti

Tanjug

14. 09. 2023. u 16:14

PREDSEDNIK Vlade Mađarske Viktor Orban poručio je dana u obraćanju na Demografskom samitu u Budimpešti da Srbi nisu problem nego rešenje za Balkan.

СРБИ НИСУ ПРОБЛЕМ, ВЕЋ РЕШЕЊЕ ЗА БАЛКАН Орбан послао јаку поруку са Демографског самита у Будимпешти

Foto: Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP)/MTI via AP

- Dugo smo živeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju - rekao je Orban, koji je pozdravio učešće srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Premijer Mađarske je rekao da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je stabilnost regiona važna. Govoreći o demografiji, Orban je rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

- U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima - rekao je Orban, prenela je Srna. On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

- Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti - naveo je Orban. Prema njegovim rečima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svesti određuje budućnost.

- Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata koje se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike - dodao je Orban.

On je istakao da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

- Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje dece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više dece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje dece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke - istakao je Orban. Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno i u zakon.

- Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande - naglasio je Orban. On je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

- Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo - rekao je Orban.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a pre dve godine učesnicima se obratio pređednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsedništva BiH. Učesnici dvodnevnog samita podeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024