MISIJA PAPINOG KARDINALA U KINI: Franjina mirovna ofanziva

U Pekingu je kardinal Mateo Mario Cupi, a ima dva cilja - poboljšati odnose Vatikana i Kine i otvoriti put za „pravedni mir” u Ukrajini, kako to zove najviši vrh Katoličke crkve.

МИСИЈА ПАПИНОГ КАРДИНАЛА У КИНИ: Фрањина мировна офанзива

Foto: EPA

Mateo Mario Cupi, predsednik Italijanske biskupske konferencije i nadbiskup Bolonje, u Pekingu boravi do danas, a Sveta stolica poručuje da „nastavlja dalju etapu u misiji kojom papa želi u Ukrajini podržati humanitarne inicijative i tražiti put do mira”.

Kina je preko gospođe Mao Ning, portparola u ministarstvu spoljnih poslova, poručila da je „dobrodošao” i da je spremna nastaviti konstruktivnu ulogu deeskalacije situacije sa svima, pa i sa Svetom stolicom sa kojom nema formalne bilateralne odnose. Ali vatikanska diplomatija je i danas izuzetno uticajna, pogotovo kada deluje „iza kulisa”, pa misija kardinala Cupija ima posebno težinu.

Očekuje se da će ga primiti i premijer Li Ćiang, a sigurno će u razgovorima sa Li Huijem, posebnim predstavnikom kineske vlade za evroazijska pitanja, biti reči i o odnosima Pekinga i Vatikana koji nisu idilični. Za Peking je problem što Vatikan ima bilateralne odnose sa Tajvanom i tako je jedina zemlja u Evropi koja priznaje Tajpej. U prošlosti bilo je mnogo napetosti kada je Vatikan jednostrano imenovao biskupe, što je Kina ocenila kao kršenje pakta iz 2018. godine.

Cupi je u junu bio u Ukrajini i Moskvi, a nakon toga i u Vašingtonu i konstatovao da nema vidljivijeg napretka u okončanju rata u Ukrajini. Bio je to nastavak papine mirovne misije koja je počela još u aprilu, ali nikad nisu zvanično objavljeni detalji. Čak su i Kijev i Moskva iskazali iznenađenje kada je papa najavio da će se lično angažovati da se postigne mir, a da je spreman da otputuje u Ukrajinu i Rusiju.

Tradicionalna neutralnost Vatikana nikad nije dovela do toga da se jasno iskaže stav Svete stolice oko sukoba u Ukrajini, što je često frustriralo Volodimira Zelenskog koji je tražio od Franje da „osudi ruske zločine”. Ni Kina se nikad nije jasno izjasnila o ratu u Ukrajini i zadržala je neutralni stav, predloživši mirovni plan u 10 tačaka koji Zapad nije prihvatio. Kako se čini, od direktnog angažmana pape Franje i putovanja u Moskvu neće biti ništa, bar u dogledno vreme, ali diplomatija Vatikana želi da igra aktivnu ulogu i zato je Cupijeva poseta Pekingu izuzetno važna.

- Odnosi sa Kinom su puni poštovanja, ja lično gajim veliko divljenje prema kineskoj kulturi - rekao je Franja nakon nedavne posete Mongoliji, očito otvarajući vrata i za misiju kardinala Cupija.

U svojim govorima u kojima je apelovao da se postigne mir papa nikad nije direktno optuživao Vladimira Putina, iako ruski predsednik nikad nije odgovorio na papine apele za mir. Burne su bile i reakcije pre papinog puta u Mongoliju kada je hvalio ruske vladare iz 18. veka i Veliku Rusiju, naglasivši njen značaj i kulturu kroz istoriju. U Mongoliji je sugerisao da prevlada duh dijaloga i pozvao da mongolski misticizam pokuša uspostaviti dijalog konstruktivni sa susedima, Rusijom i Kinom. Dobri odnosi mongolskog političkog vrha sa Putinom i Sijom svakako su papi Franji bili važni da pošalje signale što Vatikan predlaže da se dođe do mira u Ukrajini, što je i cilj misije kardinala Cupija.

- Treba da krenemo napred kako bismo prešli zid nemogućeg - poručuje Franja, a boravak istaknutog kardinala i specijalnog izaslanika samog pape u Pekingu ne smatra se „posredovanjem”, nego misijom. - I nema veze ako se čini da je misija osuđena na neuspeh. Uvek je bolje pokušati - rekao je papa pred Cupijev polazak za Peking.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove