ERDOGAN PUTUJE U NJUJORK NA GENERALNU SKUPŠTINU UN: Amerika priprema sankcije za turske firme

Tanjug

17. 09. 2023. u 00:21

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Njujork kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN, usred pojačanih tenzija sa Vašingtonom po pitanjima Sirije i Rusije, preneo je danas Blumberg.

ЕРДОГАН ПУТУЈЕ У ЊУЈОРК НА ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН: Америка припрема санкције за турске фирме

Foto: Profimedia

Očekuje se da će Erdogan doputovati u Njujork u nedelju, samo dan nakon što je Turska odbacila optužbe SAD o regrutovanju dece vojnika u redove pobunjenika koje Turska podržava u Siriji, i dok se Vašington priprema da uvede sankcije za pet turskih kompanija i jednom turskom pojedincu zgog navodnog pomaganja Rusiji da izbegne sankcije, navodi Blumberg.

Očekuje se da će se Erdogan u Njujorku sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Erdogan je ranije danas rekao da bi Turska mogla da se "rastane" s Evropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.

Tenzije između Ankare i Vašingtona porasle su u trenutku kada Turska nastoji da obezbedi podršku predsednika SAD Džozefa Bajdena za kupovinu ratnih aviona F-16 i dodatne opreme za nadogradnju postojeće flote, kao i za privlačenje stranih investicija u Tursku.

Na samitu G-20 u Nju Delhiju prošle nedelje, Erdogan je izrazio razočarenje zbog zahteva SAD da odobrenje Turske za ulazak Švedske u Severnoatlantski savez bude preduslov za prodaju ratnih aviona F-16 Ankari, što je Bajden izneo prilikom sastanka sa turskim liderom.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)