AZERBEJDŽAN NASTAVLJA OPERACIJU U KARABAHU: Alijev traži od jermenske vojske da položi oružje (MAPA)

Novosti online

20. 09. 2023. u 09:29

MINISTARSTVO odbrane Azerbejdžana saopštilo je da uspešno nastavlja antiterorističku operaciju u Nagorno-Karabahu, dok je predsednik zemlje Ilham Alijev rekao da će operacija biti obustavljena nakon što jermenske snage polože oružje.

АЗЕРБЕЈЏАН НАСТАВЉА ОПЕРАЦИЈУ У КАРАБАХУ: Алијев тражи од јерменске војске да положи оружје (МАПА)

Azerbejdžanski tenkovi u regionu Agdam / Foto Tanjug-AP

 - Neutralisani su borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Vojni resor je istovremeno demantovao informacije koje su se pojavile na jermenskim nalozima na društvenim mrežama da Oružane snage republike koriste udarne dronove tokom operacije.

U međuvremenu, predsednik zemlje Ilham Alijev je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da će Baku obustaviti operaciju ukoliko jermenski vojnici polože oružje, saopštila je pres-služba predsednika.

Foto Ilustracija V. N.

Alijev je istakao da je Azerbejdžan morao da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera u regionu kako bi sprečio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu. On je dodao da se tokom operacije onesposobljavaju vojni ciljevi, te da meta granatiranja nije civilno stanovništvo, ni infrastrukturni objekti.

 - Alijev je saopštio da će antiteroristička operacija biti obustavljena ako se položi oružje i jermenske snage budu razoružane - saopštila je njegova administracija.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog situacije, pozvao na prekid vatre i istakao da SAD podržavaju direktni dijalog između Bakua i predstavnika Jermena koji žive u regionu Karabaha.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan koji je tokom sastanka sa aktuelnim predsednikom OEBS-a, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Njujorku, pozvao da se hitno pokrenu mehanizmi OEBS-a kako bi se zaustavio sukob u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)