BUGARSKA OPOZICIJA ZAHTEVA: Da se vrati zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 22:50

BUGARSKA opozicija predložila je u parlamentu da se zabrani uvoz ukrajinskog žita. Prema rečima lidera bugarskih socijalista Kornelije Ninove, druge istočnoevropske zemlje štite svoje poljoprivredne proizvođače, a kao primer je navela Poljsku.

БУГАРСКА ОПОЗИЦИЈА ЗАХТЕВА: Да се врати забрана на увоз украјинских житарица

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Danas dajemo predlog da se ukine odluka Narodne skupštine, zahvaljujući kojoj je ukinuta zabrana na uvoz iz Ukrajine, i da se donese suprotna odluka – da se ponovo uvede zabrana. Jednostrana zabrana. Kao što su to uradile Poljska, Slovačka, Mađarska i Hrvatska – od juče - rekla je Ninova.

Ona je ocenila da je očigledno da su evropski lideri postali mudriji, dok je to u Bugarskoj suprotan slučaj – „sve su gluplji“.

- Očigledno je da je ovaj sektor ključan i u Evropi i u Bugarskoj, a odgovorni vladini zvaničnici donose odluke u zaštitu domaće privrede i industrije - istakla je Ninova.

Podsetimo, Bugarska je prošle nedelje ukinula zabranu na uvoz ukrajinskih žitarica. U bugarskoj vladi su istakli da će takav korak omogućiti da se smanje cene.

Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije je posle odluke Mađarske, Poljske i Slovačke da zabrane uvoz ukrajinskog žita objavilo da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)