KIJEV U OČAJU: Više od polovine danskih leoparda 1A5 ima tehničke greške

P. Z. S. / sputnikglobe.com

23. 09. 2023. u 00:34

DIZEL tenk od 42 tone je penzionisan od strane nemačke vojske 2000. godine. Prvi put raspoređen 1965. godine, specifična verzija koja je poslata u Ukrajinu, Leopard 1A5 ažurirana je 1980-ih.

КИЈЕВ У ОЧАЈУ: Више од половине данских леопарда 1А5 има техничке грешке

Foto Tanjug/AP


Više od polovine tenkova nemačke proizvodnje Leopard 1 koje su Danska i Nemačka poklonile Ukrajini navodno ima značajne tehničke greške.

U februaru je nemački ministar odbrane saopštio da njegova zemlja, zajedno sa Danskom i Holandijom, planira da pošalje Ukrajini najmanje 100 tenkova Leopard 1. U to vreme, oni su opisani kao „snažan i moćan“ dodatak ukrajinskim snagama.

Državni mediji u Danskoj izvestili su da 12 od 20 tenkova Leopard 1 koje je donirala zemlja ima tehničke probleme, a dva se nalaze u Poljskoj sa "ozbiljnim" problemima, pozivajući se na komentare danskog ministra odbrane Troelsa Lunda Poulsena.

Ranije ove nedelje, nemački list je objavio da je još 10 tenkova Leopard doniranih Ukrajini imalo dovoljno značajnih problema da je Ukrajina odbila njihovu isporuku.

Problemi sa isporukom tenkova otvaraju mogućnost da grupa Nemačko-Danska-Holandija možda neće moći da ispoštuje predloženi rok isporuke.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Čak i da su tenkovi Leopard 1 stigli u Ukrajinu na vreme i u prihvatljivom stanju, upitno je koliku bi podršku mogli da pruže Oružanim snagama Ukrajine. Tokom ranih faza neuspele kontraofanzive Ukrajine, u velikoj meri je koristila Leopard 1 i njegovog naprednijeg naslednika, Leopard 2.

Leopard 2 ima više oklopa, veći top sa većim dometom, snažniji motor i naprednije sisteme upravljanja od bilo koje od varijanti Leoparda 1, uključujući 1A5. Uprkos ekstenzivnoj upotrebi i Leopard 1 i Leopard 2 tenkova, kontraofanziva nije uspela da postigne značajnije rezultate i nezavisni posmatrači su potvrdili uništenje desetina tenkova Leopard, poslednji put u pravcu Kupjanska.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!