SITUACIJA ZA SADA STABILNA: Najavljeni pregovori lidera Jermenije i Azerbejdžana

Novosti online

24. 09. 2023. u 16:06

PREDSEDNIK Jermenije Nikol Pašinjan i lider Azerbejdžana Ilham Alijev ponovo će se sastati 5. oktobra u gradu Granada u Španiji kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu.

СИТУАЦИЈА ЗА САДА СТАБИЛНА: Најављени преговори лидера Јерменије и Азербејџана

FOTO: Tanjug/AP

Mediji javljaju da je vest objavio jermenski Savet bezbednosti. 

Kako piše "Komersant", delegacije dveju zemalja pre toga sastaće se i u Briselu i to 26. septembra. Jermeniju će tamo predstavljati sekretar Saveta bezbednosti države, a Azerbejdžan - pomoćnik predsednika Alijeva. 

Jermenska delegacija u Briselu bi trebalo da razgovara i sa savetnicima predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i predstavnicima Evropskog saveta. 

U međuvremenu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sutra će posetiti Azerbejdžan kako bi razgovarao sa Alijevim. Ankara je, podsetimo, od starta podržala operaciju Azerbejdžana.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Situacija u Nagorno-Karabahu, spornom regionu, u kojem masovno žive etnički Jermeni, sada je stabilizovana. Premijer Jermenije, podsetimo, nedavno je istupio sa revolucionarnom izjavom da Jerevan priznaje da je region deo Azerbejdžana. Ipak, mirovni sporazum između sukobljenih snaga tada nije bio postignut u celini.

Nakon pokretanja a zatim i obustavljanja "antiterorističke operacije", Baku je saopštio da želi da radi na integraciji Jermena iz Karabaha u ostatak Azerbejdžana.

Međutim, Jermenija poručuje da će prihvatiti sve karabaške Jermene koji se odluče da napuste Karabah i nasele se u Jermeniji. 

Jermenski mediji tako su danas javili da vlasti u saradnji sa ruskim mirotvorcima organizuju prebacivanje u Jermeniju onih Jermena koji su, usled poslednjih akcija, ostali bez krova na glavi, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)