NOVI SASTANAK LIDERA: Poznato kada će i o čemu razgovarati Lukašenko i Putin

Novosti online

26. 09. 2023. u 11:20

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio je danas da je tokom jučerašnjeg dana održao telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Uz to, on je dodao da će susret dvojice lidera biti održan 15. oktobra.

НОВИ САСТАНАК ЛИДЕРА: Познато када ће и о чему разговарати Лукашенко и Путин

Foto: AP

Prema njegovim rečima, lideri su razgovarali o proizvodnji malih aviona "koji su veoma traženi i potrebni Ruskoj Federaciji", ali i o izgradnji železničke pruge koja bi iz Belorusije išla ka lukama u Lenjingradskoj oblasti Rusije. Pruga bi trebalo da posluži Minsku da preko nje svoju robu prevozi u Sankt Peterburg, a odatle, kako kaže, "u ceo svet". 

Lukašenko je, takođe, otkrio i da će tokom predstojećeg susreta sa Putinom još jednom govoriti na te teme, dodajući da će sastanak biti organizovan u Kirgistanu. 

Kada je reč o regionu Rusije sa kojim bi Belorusija pre svega volela da ojača saradnju, to bi bila upravo Lenjingradska oblast, dodaje on. Kako je rekao, tokom prethodnog susreta sa liderima te oblasti dogovoreno je da bi zajednička trgovina trebalo da dostigne milijardu dolara. Ipak, ističe Lukašenko, to je u sadašnjim uslovima potpuno ostvariv cilj, te saradnja Minska i ove oblasti neće ostati samo na toj brojci. 

Trgovina Lenjingradske oblasti i Minska ove godine beleži rast. U periodu od januara do jula 2023. trgovina je dostigla oko 533 miliona dolara, što je za oko četvrtinu više nego tokom istog tog perioda prethodne godine.

Ipak, kako prenose beloruski mediji, lider Belorusije napomenuo je danas i da je zahvaljujući Rusiji Minsk uspeo da preusmeri trgovinsku saradnju na nova tržišta koja se nalaze u Africi, Aziji, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi. 

- Za mnoge zapadne političare bilo je pravo otkriće kada su videli da je svet znatno veći od njihovog uskog shvatanja o njemu - zaključio je Lukašenko.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!