SPOMENIK UJEDINJENJU DVE NEMAČKE KASNI: Da li iko želi delo vredno više miliona evra?

I.S.

04. 10. 2023. u 17:59

NI 33 godine posle ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, spomenik u čast tog događaja u istorijskom centru Berlina nije dovršen. Mnogi Nemci, odavno se pitaju da li uopšte iko više želi to delo koje košta više miliona evra?

СПОМЕНИК УЈЕДИЊЕЊУ ДВЕ НЕМАЧКЕ КАСНИ: Да ли ико жели дело вредно више милиона евра?

Foto PKS

Konstrukcija glavnog dela spomenika je pokretna, dimenzije 50 puta 18 metara i nazvana je "Građani u pokretu". Prema ideji autora, ako više ljudi krene na jednu stranu konstrukcije ona će se nagnuti prema toj strani. Zakrivljenost glavnog dela konstrukcije trebalo bi da dočara svojevrsnu istorijsku pozornicu na kojoj je velikim zlatnim slovima ispisan slogan demonstranata iz 1989. godine: "Mi smo narod. Mi smo jedan narod".

Taj spomenik trebalo je svečano da bude otkriven još 3. oktobra 2019. godine, na 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, ali to se nije dogodilo jer su političke rasprave, birokratske prepreke, zabrinutost za bezbednost i nedostatak novca odlagali početak izgradnje, navodi Dojče Vele. Građevinski radovi traju od maja 2020. godine, ali ni danas, skoro četiri godine kasnije, stvari ne izgledaju mnogo bolje.

- Spomenik Slobodi ujedinjenju neće biti dovršen ove godine. Sastavili smo plan realizacije za sledeću godinu i preneli ga državnom ministarstvu kulture i medija. Sada je na ministarki kulture Klaudiji Rot (Zeleni) da donese odluku", kaže za Dojče vele kreativni direktor projekta Sebastijan Lec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)