MISTERIJA ZA ŠERLOKA: Telo Bugarina otkriveno mumificirano 16 dana po nestanku pored pruge, naučnici u šoku

Novosti Onlajn

05. 10. 2023. u 17:16

ISTRAŽITELjI u Bugarskoj ostali su u šoku nakon što su pronašli potpuno mumificirani leš tik pored pruge. Kako se ispostavilo, telo neimenovanog muškarca stajalo je tu samo 16 dana nakon što je on poslednji put viđen živ.

МИСТЕРИЈА ЗА ШЕРЛОКА: Тело Бугарина откривено мумифицирано 16 дана по нестанку поред пруге, научници у шоку

EPA

Ovaj 34-godišnji muškarac poslednji put je viđen živ 16. avgusta u gradu Sofiji u Bugarskoj. Nepunih mesec dana kasnije, 3. septembra, njegovo mumificirano telo je otkriveno kako leži pored železničke pruge. Sa istorijom alkoholizma, moglo bi se očekivati da su unutrašnji organi malo ukiseljeni, ali izveštaj objavljen u časopisu "Cureus Journal" pokazuje da je njegova unutrašnjost svedena na bestukturnu masu.

Istraživači pišu da se prirodna mumifikacija dogodila tokom jednog meseca, u procesu poznatom kao „prerana mumifikacija“. Ali ovo se retko primećuje u umerenim regionima. Stoga je ovaj slučaj od najveće važnosti za forenzičku zajednicu, jer je samo nekoliko sličnih incidenata ikada je prijavljeno. Međutim, istraživači su se trudili da objasne napredno stanje mumifikacije tela koje se dogodilo tako brzo, u posebno neprikladnom okruženju.

Tvrda, kožasta, tamnosmeđa koža mumificiranog leša

Tim istraživačkih naučnika je izvestio da površina kože čoveka pokazuje boju u rasponu od svetlo do tamno braon. Štaviše, rekli su da je tekstura kože tvrda i kožasta i potpuno dehidrirana. Interni pregledi su otkrili da su se kranijalne, grudne i trbušne šupljine raspale u osušene smeđe-crne mase.

Istraživači pišu da prirodna mumifikacija "obično traje od nekoliko nedelja do 6-12 meseci“ i dodaju da bi se „tako brza transformacija obično dogodila samo na ekstremnoj vrućini“. Međutim, otprilike u vreme kada je telo otkriveno, Sofija je imala temperature u rasponu od 16 do 33 stepena Celzijusa, što naučnici kažu da „nije dovoljno vruće da bi izazvalo mumifikaciju“.

Istraživači su odlučni da vremenski uslovi u Sofiji nisu mogli da izazovu ono što opisuju kao „bizarno brz proces mumifikacije“, kao što je prikazano na lešu 34-godišnjeg muškarca.

Ključ misterije na mestu smrti?

Svi smo stajali pored železničkih šina, i na stanicama metroa, te iskusili šum toplog vazduha koji se javlja kada vozovi prolaze. Iako ovo može zvučati malo „neverovatno“, a istraživači ne mogu biti sigurni, oni nagađaju da su vozovi koji su prolazili doveli do toga da topao vazduh i vetar progutaju telo dovoljno da ga dehidriraju i uzrokuju da se proces mumifikacije manifestuje brže.

Argumenti za mumifikaciju lokomotive?

Ako je prolazak toplog vazduha zaista uzrokovao mumificiranje ljudskog tela, to bi trebalo da podstakne arheologe da preispitaju mesta mumifikacije u starom Egiptu i drugim zemljama. Radionice za balzamiranje i određeni hramovi često su bili opremljeni ventilacionim oknima, za koje se generalno smatra da su korišćene za upravljanje mirisima i obezbeđivanje čistog vazduha u radnim prostorima.

Ali s obzirom na to koliko brzo strujanje toplog vazduha „može“ da dehidrira telo, što je očigledno u otkriću mumificiranog tela čoveka u Bugarskoj, možda su neki od drevnih vazdušnih otvora korišćeni da ubrzaju dehidraciju tela, u procesu koji bi s pravom se može nazvati „mumifikacija lokomotive“.

BONUS VIDEO: MESTO ZLOČINA U SUBOTICI - Forenzičari u stanu u kom je muškarac ubio bivšu suprugu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!