JUNKER OČITAO BUKVICU EU: Ne treba da dajete lažna obećanja ljudima u Ukrajini koji su do grla u patnji

Novosti online

07. 10. 2023. u 09:50

BIVŠI predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je na prenagljeno pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji.

ЈУНКЕР ОЧИТАО БУКВИЦУ ЕУ: Не треба да дајете лажна обећања људима у Украјини који су до грла у патњи

FOTO: Printskrin

. Svako ko je imao bilo kakve veze sa Ukrajinom zna da je to zemlja koja je korumpirana na svim nivoima društva. Uprkos svim naporima, Ukrajina ne ispunjava uslove za pridruživanje, potrebna joj je ogromna unutrašnja reforma - rekao je Junker u intervjuu za "Augsburger algemajne" i podsetio da EU ima loša iskustva sa poštovanjem vladavine prava kod nekih "takozvanih novih članica" i ne bi trebalo da ih ponavlja.

Davanje lažnih obećanja Ukrajincima u vezi sa pristupanjem EU ne bi bilo dobro ni za EU ni za Ukrajinu, rekao je Junker, koji je bio na čelu Komisije od 2014. do 2019.

- Ne treba da dajete lažna obećanja ljudima u Ukrajini koji su do grla u patnji - rekao je on i dodao da je "veoma ljut zbog nekih glasova u Evropi koji govore Ukrajincima da mogu odmah da postanu članovi".

Članstvo u EU za zemlje kandidate kao što su Ukrajina i Moldavija mora da bude povezano sa "unutrašnjim reformama" i da bude podržano "kvalifikovanom većinom", tvrdi Junker.

Trenutna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef Evropskog saveta Šarl Mišel su mnogo raspoloženiji od Junkera po pitanju pristupanja Ukrajine bloku.

Mišel je odredio rok do 2030. za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju - pod određenim uslovima.

- Ukrajina može da se pridruži EU 2030. ako obe strane urade svoj domaći zadatak - rekao je Mišel za "Špigl".

On je, između ostalog, pozvao EU da ubrza procese donošenja odluka.

Briselski "Politiko" preneo je ranije ove nedelje, pozivajući se na diplomatske izvore, da se EU sprema da otvori pregovore sa Ukrajinom o njenom budućem pridruživanju, uz zvaničnu najavu koja se očekuje u decembru.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)