SUD U HAGU O NOVOM ZAHTEVU JERMENIJE: Jerevan i Baku optužuju jedni druge zbog Nagorno-Karabaha

Tanjug

06. 10. 2023. u 13:43

MEĐUNARODNI sud pravde će sledećeg četvrtka saslušati zahtev Jermenije da se izda hitno naređenje Azerbejdžanu da povuče sve svoje trupe iz civilnih objekata u Nagorno-Karabahu, saopštio je danas taj sud.

СУД У ХАГУ О НОВОМ ЗАХТЕВУ ЈЕРМЕНИЈЕ: Јереван и Баку оптужују једни друге због Нагорно-Карабаха

Foto: AP

Ovo je četvrti put da će Međunarodni sud pravde saslušati zahtev za određivanje hitnih mera u okviru dva pravna spora između Jermenije i Azerbejdžana, preneo je Rojters.

Obe države optužuju jedna drugu pred Međunarodnim sudom pravde za kršenje konvencije UN protiv diskriminacije.

U februaru je najviši sud Ujedinjenih nacija naložio Azerbejdžanu da osigura slobodno kretanje koridorom Lačin, koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, nakon što je već u decembru prošle godine naredio obema stranama da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi pogoršale njihov spor.

Prošlog meseca Azerbejdžan je pokrenuo vojnu operaciju posle koje je više od 100.000 Jermena izbeglo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju.    

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu, što Baku negira.    

Međunarodni sud pravde u Hagu je sud UN za rešavanje sporova između država. Njegove odluke su obavezujuće, ali on nema mehanizme za njihovo sprovođenje.    

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!