PODRŠKA PROTERANA SA ULICA: Zabranjene propalestinske manifestacije u Francuskoj i Nemačkoj

I.S.

12. 10. 2023. u 11:22

POSLE sukoba demonstranata u Londonu, koji su izbili između onih koji su protestovali protiv Izraela i drugih koji su ovoj zemlji iskazivali podršku, u Francuskoj i Nemačkoj su zabranjena okupljanja građana naklonjenih Palestincima.

ПОДРШКА ПРОТЕРАНА СА УЛИЦА: Забрањене пропалестинске манифестације у Француској и Немачкој

Foto: Shutterstock/canadastock

U Parizu su, tako, zabranjene dve manifestacije u znak podrške Palestini, koje je trebalo da budu održane danas. Pariski prefekt Loran Nunjez je poručio da je to učinjeno zbog rizika od remećenja javnog reda i mira. Pomenute manifestacije je trebalo da budu održane na pariskom Trgu republike, a cilj je da se na ovim skupovima zatraži i prestanak blokade Gaze.

Više sličnih manifestacija u Francuskoj je do sada zabranjeno, uključujući i onu u Lionu. Vlasti u Parizu se pribojavaju da bi ovakvi skupovi mogli da dovedu do napetosti i u Francuskoj koja, kako se ističe, ima najveći broj i muslimana i Jevreja, u Evropi.

Skup solidarnosti sa palestinskim narodom, planiran u Berlinu, glavnom gradu Nemačke, nije dozvoljen iz bezbednosnih razloga. Iz berlinske policije navedeno je da su "miting koji planiran u različitim berlinskim četvrtima u znak solidarnosti s Palestinom i marš na istu temu, kao i svi događaji koji ih zamenjuju, zabranjeni, jer predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti i redu".

Saopšteno je da je policija o tome obavestila organizatore skupa. Različite propalestinske platforme, kao što su "Palestina govori", i "Palestinski akcioni komitet" pozivale su na demonstracije u Berlinu. Paljenje izraelske zastave je kažnjivo po domaćem zakonodavstvu koje, takođe, predviđa deportaciju stranih državljana, simpatizera palestinskog naroda. Nemački eksperti dodaju da je zakon generalno uputstvo, ali da se u svakom posebnom slučaju razmatra eventualno "izbacivanje" onih koji pozivaju na podršku Hamasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave