INCIDENT U BERLINU: Bačeni Molotovljevi kokteli na sinagogu

Tanjug

18. 10. 2023. u 14:10

SINAGOGA u Berlinu napadnuta je jutros Molotovljevim koktelima, u trenutku kada se povećavaju antisemitski incidenti u nemačkoj prestonici i nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

ИНЦИДЕНТ У БЕРЛИНУ: Бачени Молотовљеви коктели на синагогу

Foto AP

Jevrejska zajednica je saopštila da je njena sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dve zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenose mediji.

- Nepoznate osobe su bacile dva Molotovljeva koktela sa ulice - saopštila je jevrejska zajednica.

Jutros su desetine policajaca vršile uviđaj ispred sinagoge, a cela ulica u kojoj je zgrada bila je ograđena i blokirana za saobraćaj. Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja.

- Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Pre svih porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane i zabrinute. Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj - navodi se u saopštenju Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar. Policija je takođe saopštila da je tokom noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke. I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji naslikana je Davidova zvezda na vratima i zidovima, prenose mediji.

BONUS VIDEO:

„NIKO NIJE OSIROMAŠIO DAJUĆI“ Žarko Jovanović, profesor kuvarstva, o radu sa učenicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)