LOKALNE BOLNICE PREOPTEREĆENE: Crveni krst zahteva da se hirurzima dopusti prelaz iz Egipta u Pojas Gaze

Novosti online

22. 10. 2023. u 10:38

MEĐUNARODNI komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da se osim humanitarne pomoći koja je potrebna stanovništvu u Pojasu Gaze, mora dozvoliti i da medicinsko osoblje uđe ovu palestinsku enklavu i pomogne da se smanji pritisak na preopterećene lokalne bolnice.

ЛОКАЛНЕ БОЛНИЦЕ ПРЕОПТЕРЕЋЕНЕ: Црвени крст захтева да се хирурзима допусти прелаз из Египта у Појас Газе

Foto: Tanjug/AP

- Trenutno je najpotrebnije kontinuiran dotok humanitarnih zaliha i pomoći u Gazu - rekla je Sara Dejvis iz MKCK, gostujući na Bi-Bi-Siju.

Predočila je, međutim, da nisu potrebne samo humanitarne zalihe, "već i medicinsko osoblje i hirurški timovi koji mogu da pomognu da se smanji pritisak u lokalnim bolnicama".

U dogovoru sa Izraelom juče je otvoren granični prelaz između Egipta i Pojasa Gaze kako bi se omogućilo da 20 kamiona sa humanitrnom pomoći donese vitalnu pomoć ugroženom stanovništvu, ali Dejvisova je naglasila da je potreban nastavak priliva pomoći.

- To se mora održavati (nastaviti), ljudi ne mogu da prežive sa 20 kamiona pomoći. Situacija je zaista strašna. U redovnom smo kontaktu sa našim timovima na terenu. Scene koje opisuju su užasne - rekla je Dejvisova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)