OVO SE ALIJANSI NEĆE DOPASTI: Mađarska odlučila - Ništa od glasanja o ulasku Švedske u NATO

Novosti online

26. 10. 2023. u 11:45

MAĐARSKI parlament ove nedelje neće glasati o zahtevu Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je visoki opozicioni poslanik.

ОВО СЕ АЛИЈАНСИ НЕЋЕ ДОПАСТИ: Мађарска одлучила - Ништа од гласања о уласку Шведске у НАТО

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

To praktično znači da se ovo pitanje neće naći na stolu do sledećeg meseca.

Potpredsednica opozicione stranke Demokratske koalicije Agnes Vadai, u utorak je na Fejsbuku kritikovala kolege poslanike zbog odlaganja glasanja, optužujući vladajuću koaliciju da ignoriše "bezbednost domovine". 

Mađarska i Turska inače su jedine članice vojnog saveza predvođenog SAD koje još nisu odobrile kandidaturu Stokholma za članstvo. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ranije ove nedelje protokol o pristupanju, poslavši ga na ratifikaciju parlamentu. Ako se protokol izglasa, konačna odluka bi pala na Budimpeštu.

Mađarski poslanici su prvi put pokrenuli glasanje o članstvu Švedske prošle godine, ali je ta mera više puta odugovlačena zbog protivljenja vladajuće stranke "Fides". 

U sredu je pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana rekao da administracija traži "normalne, dobre odnose sa Švedskom", ali je sugerisao da neki od uslova Budimpešte nisu ispunjeni.

- Ako postignemo dobre odnose, neće biti prepreka za njeno pristupanje - dodao je zvaničnik, iako nije precizirao šta to znači.

Mediji su ranije izvestili da je Stoltenberg, pojačavajući pritiske na Mađarsku da ratifikuje članstvo Švedske, dao čak i rok do kad bi sve trebalo da bude završeno.

On je pre oko nedelju dana poslao pismo svim državama članicama, u kome kaže da bi Švedska trebalo da postane članica najkasnije do sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, koji je zakazan za 28. i 29. novembar, rekao je portparol švedske vlade.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu