NESTVARNE SCENE SA AERODROMA U DAGESTANU: "Hitno se vratite u avione" - Propalestinski demonstranti traže putnike iz Tel Aviva (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 10. 2023. u 22:32

RUSI mediji saopštili su da je danas došlo do antiizraelskih demonstracija širom ruskog Kavkaza, prenosi izraelski "Harec".

НЕСТВАРНЕ СЦЕНЕ СА АЕРОДРОМА У ДАГЕСТАНУ: Хитно се вратите у авионе - Пропалестински демонстранти траже путнике из Тел Авива (ВИДЕО)

Foto: Eks printskrin/NEXTA

 U poslednjih nekoliko sati zabeležene su demonstracije u gradu Mahačkala u ruskoj republici Dagestan. Avion koji je poleteo iz Tel Aviva kompanije "Red vings" sleteo je u grad, a prema snimcima, besna rulja pokušavala je da locira one koji su bili u avionu. 

Kako prenosi "Tajms of Izrael", jedan let iz Izraela je preusmeren nakon što su propalestinski demonstranti upali na aerodrom u Mahačkali u "želji da napadnu izraelske državljane".

Ruska federalna agencija "Rosavijacija" saopštila je da su sa aerodroma oko 22.20 časova po lokalnom vremenu sklonjeni svi građani koji su neovlašteno ušli u objekat. 

Na aerodromu su se odigrale demonstracije koje su uključivale antisemitske slogane, a prema izveštajima, demonstranti su "proveravali" automobile koji napuštaju to područje.

 Kako se vidi na snimcima sa X (Tviter) platforme, Ruska specijalna policija (OMON) pristigla je na aerodrom nedugo posle upada demonstranata. 

Kako prenosi televizija "Nexta", demonstranti su došli do piste za iskrcavanje putnika, kao i na aerodromskom parkingu, prilikom čega su putnici iz aviona koji je sleteo u Mahačkalu zamoljeni da se hitno vrate u avion. 

 Kako je saopšteno iz Federalne agencije za vazdušni saobraćaj, aerodrom u Mahačkali je privremeno zatvoren za dolaske i odlaske zbog ''infiltracije nepoznatih osoba''.

- Mere su na snazi dok se situacija ne normalizuje. Na licu mesta su agencije za sprovođenje zakona - naveli su u saopštenju.

Avioni za koje je bilo predviđeno da slete na tom aerodromu preusmereni su na druge aerodrome.

Netanijahu pozvao ruske vlasti da zaštite izraelske putnike

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua pozvala je Rusiju da zaštiti izraelske građane nakon protesta na aerodromu, prilikom čega su rekli da "očekuju od ruskih snaga za sprovođenje zakona da pruže zaštitu i bezbednost svih izraelskih građana i Jevreja gde god da se nalaze". 

 Istražni komitet otvorio krivični postupak za nerede

Istražno odeljenje ruskog istražnog komiteta za Dagestan otvorilo je krivični postupak po članu o masovnim neredima nakon što su propalestinski demonstranti upali na aerodrom u navedenom gradu.

Član 212 Krivičnog zakonika Ruske Federacije predviđa zatvorsku kaznu od 8 do 15 godina. 

 Ministarstvo unutrašnjih poslova je zauzvrat navelo da će moći da utvrdi identitete svih učesnika u neredima, pošto na aerodromu postoje kamere za video nadzor. 

 Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je zaprepašćen scenama koje su snimljene večeras na aerodromu u Dagestanu.

- Ovo nije izolovan incident u Mahačkali, već deo raširene ruske kulture mržnje prema drugim nacijama, koju propagiraju državna televizija, stručnjaci i vlast. Ruski ministar spoljnih poslova dao je niz antisemitskih primedbi u poslednjih godinu dana. Ruski predsednik je takođe koristio antisemitske uvrede - napisao je Zelenski na X (Tviter) platformi. 

 Najnovija dešavanja na Bliskom istoku možete pratiti u našem blogu.

(Blic, Harec, Nexta) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!