DUPLI ITALIJANSKI KOLOSEK: Pomoć Ukrajini i pomoć Gazi

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

01. 11. 2023. u 22:05

Itaija će nastaviti da stoji uz Ukrajinu, obećava po koji put premijer Đorđa Meloni ali Italija šalje i pomoć Gazi i krenula je po drugi put od početka tamošnje humanitarne tragedije.

ДУПЛИ ИТАЛИЈАНСКИ КОЛОСЕК: Помоћ Украјини и помоћ Гази

FOTO: Tanjug/AP

U ponedeljak se italijanska premjerka u zgradi Vlade sastala sa Svjatoslavom Ševčukom poglavarom ukrajinske Grčko-katoličke crkve i ponovila da će Italija nastaviti da bude uz Ukrajinu i njen narod sa svake tačke gledišta, od političkog do humanitarnog i da će neumorno nastaviti u svojoj posvećenosti da se dođe do parvednog, trajnog i sveobuhvatnog

mira.

Italija je već ponudila svoj maksimalni doprinos u procesu rekonstrukcije razrušene Ukrajine, podvlačeći posebno kulturne objekte u Odesi i Katedrali Preobraženja Gospodnjeg. Nadbiskup Ševčuk se zahvalio premijerki podvlačeći da je taj susret „istorjski“ i izrazio duboku zahvalnost ukrajinskog naroda Italijanima na dobrodošlici izbeglicama, posebno ženama i deci.

Poslednje računanje koliko je Italija potrošila na vojno naoružanje upućeno Ukrajini sabrano je iz februara, tada 800 miliona evra (opservatorija „Milek“), novac uplaćen EU preko Evropskog mirovnog fonda (EsF) gde je do tada bilo sakupljeno 3,6 milijardi evra. Potonji podaci nisu dostupni, ni za naoružanje, niti za humanitarnu pomoć.

Drugi kolosek ide ka Gazi. U ponedeljak je odleteo avion italijanske vojske sa teretom od 80 kamiona humanitarnog materijala za palestinsko stanovništvo. Sleteo u je Egipat, a potom uz pomoć Crvenog polumseca materijal se transportuje u Gazu preko prelaza Rafah. Letovi iz Italije su organizovani u saradnji Ministarstva Spoljnih poslova, UN i Crvenog polumeseca, a daljna sredstva su pripremljena u slučaju potrebe: višenamenski patrolni brod Ratne mornarice koji je poslednjih dana upućen ka Kipru, a pripremljene su još dve fregate i jedna amfibijska jedinica.

Ministar Odbrane Gvido Krozeto saopštava da je to važan italijanski signal civilnom stanovništvu koje trpi najveći udar. Hamas nije palestinsko stanovništvo već su to civili, uključujući mnogo dece, starijih ljudi i žena koji su prve žrtve sukoba, baš kao i izraelski civili i taoci, podvlačeći da je Italija bila među prvim zemljama „koja je imala osetljivost za tu trageđu“ tako se sadašnja pošljka uvećava sa već upućenom 23. oktobra na 144 kamiona hrane, vode, lekova, a za koju je Izrael dozvolio ulazak.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)