GORI MADRID - PREMIJER OPTUŽEN ZA IZDAJU ZBOG AMNESTIJE KATALONSKIH SEPARATISTA: Sukob policije i demonstranata (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 11. 2023. u 08:06

POLICIJA se u utorak uveče po drugi put za dva dana sukobila sa demonstrantima koji se protive pregovorima Vlade Španije i separatističkih partija pokrajine Katalonije o mogućoj amnestiji za hiljade ljudi uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

ГОРИ МАДРИД - ПРЕМИЈЕР ОПТУЖЕН ЗА ИЗДАЈУ ЗБОГ АМНЕСТИЈЕ КАТАЛОНСКИХ СЕПАРАТИСТА: Сукоб полиције и демонстраната (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/DANIEL GONZALEZ

Demonstranti u Madridu su pod državnim zastavama Španije uzvikivali uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, a neki ga nazivali "izdajnikom" i "nacistom". Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija s opremom za nerede, a ona odgovorila gumenim mecima i pendrecima.

Vlada je saopštila da je skupu u utorak na kapiji nacionalnog sedišta vladajuće Socijalističke partije u Madridu bilo oko 7.000 ljudi, što je dvostruko više od broja demonstranata dan ranije. Sličnih protesta bilo je i u drugim gradovima.

- Tri osobe su uhapšene u ponedeljak - rekao je predstavnik centralnih vlasti.

Portparolka krajnje desničarske stranke Voks koja je treća po veličini u Parlamentu, rekla je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na tim skupovima, ali da podržava protest protiv vlade.

Sančez, lider socijalista, osudio je proteste rekavši da ih vode "reakcionari".

Premijer pregovara s katalonskim separatističkim partijama da dobije njihovu podršku u svom nastojanju da ponovo formira vladu i zadrži svoju koaliciju levog centra na vlasti posle neuspešnih izbora u julu.

Ali dve separatističke stranke zahtevale su u zamenu za njihove glasove u parlamentu sveobuhvatnu amnestiju koja bi uključivala njihove lidere koji su pobegli iz Španije posle pokušaja secesije 2017.

To je razgnevilo mnoge u Španiji, uključujući vodeće opozicione stranke na desnici koje optužuju Sančeza da se povinuje prekršiteljima zakona.

BONUS VIDEO: ŠPANSKA POLICIJA - Akcija spasavanja migranata

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave