U GAZI 18 OD 35 BOLNICA PRESTALO SA RADOM: Zatvoreno 70 odsto domova zdravlja

Tanjug

09. 11. 2023. u 14:16

VEĆINA bolnica u Pojasu Gaze, odnosno 18 od 35, potpuno su prestale sa radom, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali.

У ГАЗИ 18 ОД 35 БОЛНИЦА ПРЕСТАЛО СА РАДОМ: Затворено 70 одсто домова здравља

Foto: Tanjug/AP photo

Ministarstvo zdravlja je navelo da je 71 odsto svih ustanova primarne zdravstvene zaštite zatvoreno zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije, dodajući da su bolnice koje su i dalje otvorene ograničene u onome što mogu da obezbede i da postepeno zatvaraju svoja odeljenja, prenosi Si-En-En.

Medicinski kompleks Al Šifa, najveća medicinska ustanova u Gazi, zatvorio je šest operacionih sala ''zbog neadekvatnosti zaliha, uključujući gorivo''.

Američka medicinska sestra, iz organizacije Lekari bez granica, Emili Kalahan rekla je da je u Kan Junisu, gradu u kojem je radila usred rata pre nego što je napustila Gazu, živelo oko 35.000 interno raseljenih osoba.

- Bilo je dece sa velikim opekotinama na licu, po vratu, po svim udovima - rekla je Kalahan, navodeći da, kako su bolnice sve preopterećenije, pacijenti se brzo otpuštaju u kampove koji nemaju pristup tekućoj vodi.

Kalahan je kazala da u jednom kampu ima 50.000 ljudi i četiri toaleta, kao i da stanovnici kampa imaju pristup vodi na dva sata svakih 12 sati.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)