BUDUĆNOST GAZE NIJE IZVESNA: SAD traže objašnjenje za, po njima, spornu izjavu izraelskog premijera

I. Stanojević

13. 11. 2023. u 07:00

SJEDINjENE Države traže objašnjenje izjave izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da će, posle rata, Izrael, na neodređeno vreme, preuzeti bezbednosnu odgovornost za Pojas Gaze. Uoči minulog vikenda on je poručio da će izraelske odbrambene snage(IDF) nastaviti da kontrolišu Pojas Gaze i pošto se rat završi i da se "neće oslanjati na međunarodne snage da nadgledaju bezbednost duž granice".

БУДУЋНОСТ ГАЗЕ НИЈЕ ИЗВЕСНА: САД траже објашњење за, по њима, спорну изјаву израелског премијера

Foto: AP

Na terenu, libanska teroristička grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za jučerašnji napad protivtenkovskim vođenim raketama na civile u blizini zajednice Dovev na severu Izraela, na granici sa Libanom, u kojem je više civila teško povređeno. Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelske vojnike koji su, navodno, postavljali opremu za nadzor.

Izraelska korporacija za električnu energiju (IEC), potvrdila je da su njeni zaposleni ranjeni u napadu dok su popravljali dalekovode, oštećene u prethodnom napadu iz Libana. Služba za hitne slučajeve saopštila je da se jedan od civila, povređenih u napadu protivtenkovskim raketama iz Libana na sever Izraela, nalazi u kritičnom stanju. Još tri do pet osoba je teško povređeno u tom napadu. Izraelske odbrambene snage (IDF) transportuju ranjene sa mesta napada u bezbedniju zonu, gde može da im se pruži hitna pomoć, ali istovremeno granatiraju lokacije u Libanu sa kojih su ispaljeni projektili na sever Izraela.

Kako prenose mediji, Izrael osuđuje palestinske vlasti "što uče decu da žele da se eliminiše Izrael i da podržavaju terorizam". UN su saopštile da je jedna od njihovih kancelarija u gradu Gaza granatirana tokom noći između subote i nedelje, navodeći da su stigli "izveštaji o poginulima i ranjenima" među civilima koji su se tamo sklonili. "Ovo je pogrešno u svakom smislu. Civili, civilna infrastruktura i nepovredivost objekata UN uvek moraju biti zaštićeni", objavio je na platformi "Iks" Ašim Stajner, administrator Programa UN za razvoj (UNDP).

Društveni medijski kanal izraelske vojske na arapskom jeziku, objavio je da je juče otvoren "ograničen koridor za stanovnike severne Gaze" da se evakuišu na jug Pojasa. Izrael je u više navrata naređivao Palestincima da se evakuišu sa severa na jug, istovremeno nastavljajući da izvodi vazdušne napade na jug Pojasa Gaze, uključujući gradove Rafa i Kan Junis.

Prema informacijama ministarstva zdravstva, u Pojasu Gaze više od 11.000 ljudi je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, a među njima je ogroman broj dece i žena. Palestinci žive u teškim uslovima u Gazi dok traju neprekidna bombardovanja, zbog nedostatka struje, vode, lekova, hrane i mobilne mreže.

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, gde se, kako tvrdi Izrael, nalazi štab Hamasa. Na snimcima iz tog područja mogu se videti dejstva u blizini bolnice, uz stalne zvuke pucnjave i eksplozije, a svedoci potvrđuju da su vazdušni napadi trajali cele noći. Hiljade medicinara, pacijenata i raseljenih, zarobljeno je u oblasti oko bolnice Šifa, bez struje i sve manje zaliha. Izrael je, poslednjih nedelja, izneo dokaze da se Hamasov glavni komandni centar nalazi ispod bolnice Al-Šifa i optužio ga da koristi bolnicu sa 1.500 kreveta, bolesnike i oko 4.000 zaposlenih kao živi štit, što Hamas kategorički negira.

Tri novorođene bebe umrle su u ovoj, najvećoj bolnici u Gazi, stavljenoj "van funkcije" usled intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas. Dr Munir al-Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja, potvrdio je da su dve bebe u bolnici Al-Šifa umrle u noći sa petka na subotu pošto je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije. Još jedna beba preminula je u toku dana.

- Lekari su sada primorani da ručno izvode veštačko disanje na 36 drugih beba o kojima se brinu, a koje su u veoma kritičnom stanju - kaže Al-Burš.

Portparol ministarstva dr Ašraf al-Kidra ističe da je bolnica "van upotrebe", jer je više puta bila na meti izraelske vatre. Jedinica intenzivne nege, pedijatrijsko odeljenje i uređaji za kiseonik, prestali su da rade. Osoblje bolnice Al-Šifa kaže da se nalaze pod opsadom izraelskih snaga, bez vode, hrane i struje, kao i da ne mogu da napuste bolnicu, iako je portparol izraelske vojske Danijel Hagari to negirao. U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu, navedeno je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)