"SVET NA OVO NE MOŽE DA ĆUTI" Uznemirujuće obraćanje šefa SZO - Bolnica Al Šifa u Gazi više ne funkcioniše

Tanjug

13. 11. 2023. u 08:47

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

СВЕТ НА ОВО НЕ МОЖЕ ДА ЋУТИ Узнемирујуће обраћање шефа СЗО - Болница Ал Шифа у Гази више не функционише

Foto: Tanjug/AP photo

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da su "stalna pucnjava i bombardovanje" u oblasti oko bolnice "pogoršali ionako kritične okolnosti".

On je na mreži X napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao "strašnu i opasnu".

- Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu negu - naveo je Tedros.

Istakao je da svet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja. Šef hirurgije u bolnici Al Šifa Marvan Abu Saada izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Foto: Tanjug/AP photo

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici još nalazi najmanje 2.300 ljudi. Prema tim navodima, koje je objavila SZO na mreži X, u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih. Ističe se da nedostatak struje, vode i hrane dovodi živote u neposrednu opasnost. SZO je ponovila poziv na "trenutni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu".

Izrael tvrdi da se ispod bolnice Al Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali ta palestinska militantna organizacija odbacuje te tvrdnje.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave