PRVI ČOVEK ALIJANSE PORUČIO: NATO pojačao prisustvo u Severnom i Baltičkom moru, evo i zašto

Srna

14. 11. 2023. u 15:50

NATO je pojačao svoje prisustvo u Baltičkom i Severnom moru radi zaštite infrastrukture nakon eksplozija na gasovodima "Severnog toka" i nedavnog incidenta na gasovodu "Baltik konektor", izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

ПРВИ ЧОВЕК АЛИЈАНСЕ ПОРУЧИО: НАТО појачао присуство у Северном и Балтичком мору, ево и зашто

Foto: Tanjug/AP

- Posle incidenta ili oštećenja, prvo na gasovodima `Severnog toka`, a takođe i gasovodu `Baltikkonektor`, značajno smo pojačali mere sa više pomorskih patrola, više patrola mornaričkih aviona, a takođe i dronova kako bismo povećali naše prisustvo u Baltičkom i Severnom moru - rekao je Stoltenberg novinarima po dolasku na sastanak Saveta za spoljne poslove EU u Briselu koji se odnosi na odbranu, piše RIA.

On je dodao da je Alijansa u procesu uspostavljanja pomorskog komandnog centra u Velikoj Britaniji radi bolje koordinacije saradnje članica NATO-a sa partnerima, EU i privatnim sektorom u cilju poboljšanja zaštite ključne i podvodne infrastrukture.

Gasovodi "Severnog toka", izgrađeni za isporuku gasa ispod Baltičkog mora iz Rusije u EU, pogođeni su u septembru prošle godine eksplozijama koje je Moskva nazvala terorističkim aktom.

Dosadašnje istrage nekoliko evropskih zemalja nisu dale rezultata.

Gasovod "Baltik konektor" između Finske i Estonije zatvoren je početkom prošlog meseca zbog oštećenja njegovog podmorskog segmenta. Finska policija saopštila je da je u blizini te lokacije nešto kasnije pronađeno sidro koje je verovatno oštetilo cevovod i koje bi moglo pripadati kineskom brodu "Njunju polar ber".

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?