ZA MAFIJAŠE 2.200 GODINA ZATVORA: Posle četiri godine završeno suđenje kalabrijskoj Ndrangeti

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

21. 11. 2023. u 21:20

OKONČAN je najveći proces u istoriji italijanskog pravosuđa, protiv kalabrijske mafije Ndrangete.

ЗА МАФИЈАШЕ 2.200 ГОДИНА ЗАТВОРА: После четири године завршено суђење калабријској Ндрангети

Foto AP

Posle najobimnijeg hapšenja mafijaša pre četiri godine i skoro tri godine suđenja izrečene su im kazne. U bunkeru, u mestu Lamecija Terme u Kalabriji, nekima od glavnih mafijaša u provinciji Vibo Valentija za razna krivična dela izrečene su kazne koje se kreću od osam do 30 godina zatvora, ukupno 2.200 godina robije. Zasedanje sudskog veća na tajnom mestu trajalo je više od mesec dana, a čitanje presude sat i 40 minuta.

Proces je nazvan "Rinašita-Skot", kao simbol preporoda Kalabrije, ali i američkog specijalca Skota Sibena koji je sarađivao sa italijanskom policijom na vezama između Ndrangete i američkih narko-dilera. U procesu je učestvovalo 400 advokata, 900 svedoka, a da bi se takav proces mogao odvijati u gradu Lamecija Terme je izgrađena sudnica sa maksimalnom sigurnošću koja može da primi 350 optuženih.

Pre četiri godine, uhapšeno je, u jednoj noći, na raznim mestima, 338 osoba, a na sud je izvedeno, posle preliminarne istrage, 230 mafijaških lidera, saradnika. Među njima su i slavna imena lokalne politike i policije. A vođa klana Sant Onofrio Paskvale Bonavota, posle hapšenja Mesine Denara smatran najtraženijim mafijašem, uhapšen je aprila ove godine u Đenovi, posle pet godina bekstva. Osuđen je na 28 godina robije.

Teške kazne na prvostepenom suđenju izrečene su vođama mafije, od 26 do 30 godina - onima koji su tesno sarađivali sa kalabrijskom bandom, ili odavali poslovne tajne u zamenu za velike sume novca, a koji su već dugo povezani i sa Vibo-bandama. Osuđeni su političari, zakonodavci, mnogi koji su radili za šefa Vibo-mafije Luiđija Mankuza, kojem se sudi u drugom procesu. Osuđen je na 11 godina advokat Đankarlo Piteli, bivši senator i regionalni koordinator partije desnog centra Forca Italija, advokat Frančesko Stilo na 14 godina robije. Deset godina robije određeno je za saradnika sa visokim činom iz finansijske policije, bivšeg komandanta saobraćajne policije, bivšeg potpukovnik karabinijera.

SVI KONTINENTI

Ndrangeta se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom sa ograncima na svim kontinentima, koja je stekla kontrolu nad trgovinom droge u Evropi. Saradnja sa pravosuđem nekih mafijaša-pokajnika bila je presudna za istragu i presude, uključujući i Emanulea Mankuza, člana porodice šefa Vibo-mafije.

Osuđeni su za zloupotrebu i odavanje službene tajne, mafijaško udruživanje ili spoljne saradnje, iznude, fiktivno uknjiženje imovine, ubistva, primanje ukradene robe, pranje novca, trgovinu drogom i lihvarstvo.

Tužilac okružne direkcije za borbu protiv mafije iz Katanzara Vičenco Kopola je rekao da je na prvostepenom suđenju potvrđeno da nije postojao nijedan aspekt života i ekonomsko-socijalnog tkiva provincije Vibo Valentija na koji ova kriminalna organizija nije uticala.

Sve je započelo krajem 2019. godine kada je istraga pokazala saradnju mafije između Italije, Nemačke, Švajcarske i Bugarske, posle čega je usledila maksi operacija i hapšenje sa zaplenom imovine, vrednom više miliona evra. Istraga je pokazala i vezu kriminalne mreže sa masonskim ložama, ali i unutrašnje nesuglasice među bandama koje su dovele do desetina ubistava poslednjih godina. Zasluga za dugodišnje praćenje i ulaženje u trag saradnicima u mafijaškim poslovima Ndrangete pripada tužiocu Nikoli Grateriju koji je već bio protagonista maksi procesa u Palermu protiv mafije na prelazu između osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Sada je glavni tužilac u Napulju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!