„GEOSTRATEŠKA GREŠKA“: Austrija o proširenju EU i prednosti Ukrajine nad Zapadnim Balkanom - "Ne smemo je gledati kroz ružičaste naočare"

Novosti onlajn

23. 11. 2023. u 09:20

LIDERI Evropske unije ne treba da daju prednost Ukrajini nad Zapadnim Balkanom prilikom odlučivanja o početku pregovora o članstvu u EU, izjavio je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

„ГЕОСТРАТЕШКА ГРЕШКА“: Аустрија о проширењу ЕУ и предности Украјине над Западним Балканом - Не смемо је гледати кроз ружичасте наочаре

Foto: Goran Čvorović

Prema njegovim rečima, bila bi „geostrateška greška“ da Evropska komisija Zapadni Balkan posmatra „pod lupom“, a Ukrajinu kroz „ružičaste naočare“.

Istovremeno, kako navodi list, ministar je istakao da je važno učvrstiti Ukrajinu i Bosnu i Hercegovinu na orbiti EU kako bi se „suprotstavili uticaju Rusije“.

Odgovarajući na pitanje da li Austrija razmatra mogućnost stavljanja veta na početak pregovora o pridruženju Ukrajine EU, ako Bosni i Hercegovini takođe ne bude dato zeleno svetlo, Šalenberg je odgovorio da diskusije „već idu u ispravnom smeru“.

- Ali hajde da ne stvaramo problem u regionu koji je čekao 20 godina. Kako je rekao premijer Albanije Edi Rama, nadam se da ću ga pravilno citirati: „Treba li da počne rat na Balkanu da bismo privukli vašu pažnju?“ - dodao je Šalenberg.

On je takođe istakao da se očekuju „veoma žustre debate i mi želimo da signali budu isti u oba pravca iz geostrateških razloga“.

Kako piše „Fajnenšel tajms“, austrijski ministar je vatreni pristalica postepenog proširenja EU. Po njegovom mišljenju, Evropskoj uniji je potreban drugi pristup ovom pitanju. Ako se očuva stari, onda „Ukrajina verovatno nikada neće biti njen deo... u određenoj meri“.

Prethodno je EK preporučila da se otpočnu pregovori o stupanju u EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira time da Kijev i Kišinjev moraju da ispune nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da faktički rokovi pridruženja Ukrajine i Moldavije EU zavise od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.

Zvaničnu odluku o početku pregovaračkog procesa razmatraće šefovi država i vlada na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra. Ovu odluku moraju jednoglasno doneti svi aktuelni članovi EU.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024