ZABRINJAVAJUĆE: Na hiljade dece u Kini obolelo od upale pluća, SZO traži objašnjenje

Novosti online

24. 11. 2023. u 09:28

BOLNICE u Pekingu prepune su dece koja imaju atipičnu pneumoniju praćenu visokom temperaturom, ali bez kašlja.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: На хиљаде деце у Кини оболело од упале плућа, СЗО тражи објашњење

Foto AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od kineskih vlasti više informacija i objašnjenje za „klastere nedijagnostikovane upale pluća“, koja se velikom brzinom širi među decom na severu zemlje!

Kako je preneo BBC, mediji koji nisu pod potpunom kontrolom državnih vlasti objavili su da su bolnice u ovom delu zemlje prepune bolesne dece.

Kineske vlasti, na drugoj strani, veliki porast obolele dece pripisale su ukidanju mera protiv koronavirusa i sezoni gripa. Međutim, SZO je pozvala građane u Kini da preuzmu potrebne mere kako bi se smanjila mogućnost transmisije. U saopštenju SZO navodi se da je potrebno više informacija o izveštajima o „klasterima nedijagnostikovane pneumonije kod velikog broja dece na severu Kine“. Među prvima je izveštaj o velikom broju obolele dece objavio Promed, sistem za globalno praćenje epidemija.

- Od oktobra meseca u severnoj Kini prijavljen je znatno veći broj obolelih od simptoma sličnih gripu nego u istom periodu u protekle tri godine - navodi se u izveštaju.

Prošle nedelje je Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopštila da je došlo do porasta nekoliko respiratornih bolesti širom zemlje, posebno gripa, kovida, mikroplazma pneumonije, uobičajene bakterijske infekcije kod mlađe dece, kao i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Kao razlog za porast obolelih navedeno je ukidanje mera protiv kovida. Druge zemlje, poput Velike Britanije i Sjedinjenih Država, takođe su imale porast broja obolelih od bolesti sličnih gripu nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog koronavirusa.

SZO, međutim, tvrdi da je nejasno da li su u vezi epidemija upale pluća i sveukupan rast broja respiratornih infekcija koje je Peking prijavio, zbog čega su zatražene dodatne informacije. SZO je apelovala da se preduzmu osnovne mere predostrožnosti kako bi se smanjila transmisija - vakcinacija, nošenje maski i češće pranje ruku.

Dejli mejl prenosi da su bolnice u Pekingu i gradu Ljaoning, koji je udaljen oko 800 kilometara, prepune dece sa atipičnom upalom pluća - imaju visoku temperaturu, ali ne kašlju.

Doktorka Dženifer Nuzo, epidemiolog i direktor Centra za pandemiju na univerzitetu Braun, kaže da su vesti iz Kine zabrinjavajuće:

- Isti standard bi trebalo da važi za sve zemlje. Kina ima dugu istoriju pokušaja da zataška izbijanje epidemija - rekla je ona, podsećajući na epidemiju virusa SARS iz 2003. i koronavirusa s kraja 2019.

Pedijatar dr Hua Šaodung iz dečje bolnice u Pekingu kaže da pacijenti ostaju u bolnici od nedelju do 14 dana:

- Stalan broj pacijenata razvije teži oblik bolesti, ali vrlo je malo kritičnih slučajeva i nismo imali obolelih sa smrtnim ishodom. U proseku pacijenti ostaju u bolnici od sedam do 14 dana.

Pneumonija je infekcija koja pogađa jedno ili oba plućna krila. U težim slučajevima može biti smrtonosna. Generalno, pneumonija nije zarazna, ali respiratorni virusi i bakterije koje do nje dovode jesu. Hodajuća pneumonija obično pogađa malu decu - izaziva bol u grlu, umor i kašalj, koji može da traje i do mesec dana. Zove se hodajuća jer su simptomi obično dovoljno blagi da pacijenti ostanu na nogama.

U bolnici 3.500 dece

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Pekingu saopštio je da je od početka oktobra u ovoj bolnici s respiratornom infekcijom primljeno 3.500 dece, preneo je Radio slobodna Azija. Jedan od zaposlenih pedijatara je potvrdio da su velike gužve i da novi pacijenti na pregled moraju da sačekaju minimum 24 sata.

- Još radimo s pacijentima koji su došli juče. Najmanje 1.000 njih čeka u redu - rekao je on.

Haibao njuz je preneo da dečja bolnica na Institutu za pedijatriju od po podne ne prima nove pacijenta i da ih više od 600 čeka u redu za pregled.

Doktor Nil Stoun, specijalista za infektivne bolesti na Univerzitetskoj koledž bolnici u Londonu, takođe je zabrinut:

- Poslednji put kada sam video vesti o epidemiji atipične upale pluća u Kini mislio sam da nije ništa strašno. Bilo je to u decembru 2019. Tu grešku ne treba ponovo napraviti - rekao je on.

(BBC/Dejli mejl)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA NESTALIMA SE NASTAVLjA: Spasioci kopaju ruševine u Derni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!