BERBOK O ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA: Apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji

Tanjug

04. 12. 2023. u 23:59

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas, uoči posete Sloveniji, da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Nemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regiona.

БЕРБОК О ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Апсолутно и потпуно припадају Европској унији

Foto: Profimedia/Ilustracija

-U svetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra delovati brzo i odlučno i ostati bezbednosno sidro za sve nas u Evropi. Nemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamenljivo životno osiguranje u neizvesnim vremenima, navela je Berbok u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana "potpuno i apsolutno" pripadaju Evropskoj uniji.

-To nisu samo prazne reči. To je u našem bezbednosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u celoj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu deo evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju reč i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uslovi, navela je Berbokova.

Ona je dodala da zbog "ruskog imperijalizma u srcu Evrope", EU ne može da priušti "sive zone".

-Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku, naglasila je šefica nemačke diplomatije.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!