"REPUBLIKANCI PUCAJU UKRAJINI U NOGU" Nacrt zakona o pomoći Kijevu zaustavljen u američkom Senatu

Tanjug

07. 12. 2023. u 07:47

NACRT zakona o izdvajanju više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nije prošao proceduralno glasanje u Senatu SAD.

РЕПУБЛИКАНЦИ ПУЦАЈУ УКРАЈИНИ У НОГУ Нацрт закона о помоћи Кијеву заустављен у америчком Сенату

Na Kapitol hilu 6. januara očekuje se velika rasprava / Foto AP

Demokrate su predložile da se završi debata i da se dokument stavi na glasanje. Da bi prošao, dokument je trebalo da podrži minimum 60 senatora, a „za“ se izjasnilo njih 49, a „protiv“ – 51.

Tako gornji dom Kongresa za sada ne može da usvoji nacrt zakona.

Posle glasanja savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan pozvao je senatore da podrže izdvajanje pomoći Kijevu. Prema njegovim rečima, ulozi su preveliki da bi finansiranje Ukrajine bilo u poziciji taoca.

Američki predsednik Džozef Bajden takođe se obratio ovim povodom.

On je pozvao Kongres da hitno usvoji zahtev za finansiranje Ukrajine. Prema njegovim rečima, republikanci „pucaju Ukrajini u nogu“ time što izdvajanje novih sredstava povezuju sa svojim beskompromisnim zahtevima za pogranično-migracionu reformu.

U Beloj kući navode da postoji veliki rizik od toga da Ukrajina pretrpi poraz u sukobu ako američka pomoć prestane.

Podsetimo, Bajden je tokom jeseni od Kongresa tražio 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i aktivnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, ali nije dobio nedvosmislenu podršku Kongresa. Da bi zakon bio usvojen, moraju da ga podrže i Senat i Predstavnički dom.

BONUS VIDEO:

"JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024