IZRAEL POVLAČI ELITNU BRIGADU ZBOG GUBITAKA: Poginulo još pet izraelskih vojnika, ukupno 144 (VIDEO)

Novosti online

23. 12. 2023. u 20:30

IZRAELSKA vojska (IDF) je danas saopštila da je u borbama u Pojasu Gaze ovog vikenda poginulo pet izraelskih vojnika.

ИЗРАЕЛ ПОВЛАЧИ ЕЛИТНУ БРИГАДУ ЗБОГ ГУБИТАКА: Погинуло још пет израелских војника, укупно 144 (ВИДЕО)

Tanjug

Time je ukupan broj izraelskih vojnika poginulih od početka kopnene ofanzive IDF na Pojas Gaze porastao je na 144, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju je, takođe, navedeno da je u petak i subotu pet vojnika teško ranjeno, a još pet lakše ranjeno.

Portparol IDF-a, kontraadmin Daniel Hagari, kaže da je vojska dodatno proširila operacije u južnoj Gazi, posebno protiv Hamasove podzemne infrastrukture.

„Po ulasku u nova uporišta Hamasa, trupe su uključene u teške bitke“, kaže Hagari. U oblasti Kan Iounis, kaže Hagari, ID radi „veoma teško“ protiv tunela palestinske terorističke grupe. „Tamo smo proširili snage borbenog inženjeringa... i proširićemo sposobnosti [99.] divizije [dalje] u narednim danima“, kaže on. On kaže da su do sada kopnene snage uništile ili zaplenile oko 30.000 eksploziva, uključujući protivtenkovske projektile i RPG, širom Pojasa Gaze. U oblasti gradskih četvrti Daraj i Tufa, Hagari kaže da su trupe pronašle skladište oružja u školi, uključujući mnoge eksplozivne naprave, rakete i „strateške“ sposobnosti koje pripadaju Hamasovim pomorskim snagama, za koje kaže da su mogle biti upotrebljene protiv Brodovi izraelske mornarice.

Izraelski Kanal 13 izvestio je 21. decembra da se elitna armijska brigada Golani povukla iz Gaze nakon 60 dana borbe da „reorganizuje svoje redove“ nakon što se suočila sa gubicima bez presedana tokom prvih nedelja bitke u pojasu. Vest dolazi nekoliko dana nakon što je objavljeno da je elitna pešadijska jedinica pretrpela velike gubitke tokom kopnenog napada na Gazu. Penzionisani izraelski general Moše Kaplinski rekao je ove nedelje da je brigada Golani izgubila 88 vojnika od 7. oktobra.

Prema rečima penzionisanog generala, prvog dana rata poginula su 72. Krajem oktobra, Izrael je proširio ograničene upade koje je izvodio u Gazi u kopneni napad punog obima.

Od tada, izraelske trupe su svakodnevno padale u krvave zasede koje je postavljao otpor u Gazi. Povlačenje Brigade Golani usledilo je dan nakon što je izraelska vojska u izjavi izjavila da je postigla „operativnu kontrolu“ nad kvartom Šudžaja u severnoj Gazi.

Dok je kopneni rat sada fokusiran na jug Gaze, bitke nastavljaju da besne širom severnog dela pojasa – uprkos tome što je vojska ranije tvrdila da je zadala značajan udarac tamošnjem prisustvu Hamasa. Prema Palestine Chronicle, Izrael je najavio kontrolu nad Šudžaijom „kako bi umanjio šok od vesti da je njegova najelitnija borbena snaga u suštini poražena, što ga je primoralo na rano povlačenje“.

Naselje Šudžaja na severu Gaze je mesto gde se izraelska vojska suočila sa nekim od najžešćih otpora od početka kopnenog rata. Snimak objavljen 21. decembra pokazuje tačan trenutak kada su snage elitnih vojnika Golani brigade napadnute u Šudžaji.

(Tanjug/timesofisrael.com/new.thecradle.co)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)