uživoRAT U IZRAELU: Galant preti Libanu i Hezbolahu - doživećete Gazu; IDF ubio savetinika IRCG u Siriji (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2023. u 08:52 >> 00:55

RAT u Izraelu– 80. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Галант прети Либану и Хезболаху - доживећете Газу; ИДФ убио саветиника ИРЦГ у Сирији (ФОТО/ВИДЕО)

Tanjug

Žestoke borbe u Gazi se nastavljaju, Iran preti osvetom za smrt Musavija (MAPA)

Izraelske odbrambene snage nastavljaju svoju operaciju u Pojasu Gaze. Na severu enklave donekle je proširena zona kontrole u ​​oblasti stadiona Jarmuk, u centralnom delu vode se borbe u oblasti Vadi Gaze, na jugu nastavljaju se sukobi u Kan Junisu i okolini.

Ilustracija telegram rybar


Severna granica je nemirna kao i uvek, a udari se razmenjuju između Hezbolaha i IDF. Libanski raketiraju granične osmatračnice i vojne baze, a Izraelci odgovaraju artiljerijskom vatrom i vazdušnim udarima.

U sirijskom Damasku, jedan od ključnih oficira iranske Islamske revolucionarne garde u Siriji, Razi Musavi, poginuo je u raketnom udaru. Iranski predsednik i izvori povezani sa IRGC-om prete Izraelu oštrim odgovorom.

 

Pogledajte - Uništena još jedna Merkava (VIDEO)

David protiv Golijata - borac Hamasa se prikrao izraelskom tenku „Merkava Mk4“ i aktivirao improvizovanu eksplozivnu napravu.

 

Raisi: Ubistvo Musavija znak bespomoćnosti i frustracije Izraela

Predsednik Irana Ebrahim Raisi poručio je da je ubistvo komandanta i savetnika Iranske revolucionarne garde Sajeda Reze Musavija znak bespomoćnosti izraelskog režima.

-Ovaj akt je nesumnjivo još jedan znak frustracije, bespomoćnosti i nesposobnosti cionističkog uzurpatorskog režima. Definitivno će platiti za ovaj zločin, naveo je Raisi u saopštenju, prenosi agencija Tasnim.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Prethodno su iz IRGC poručili da će Izrael platiti za ubistvo Reze. "Nema sumnje da će brutalni i uzurpatorski cionistički režim platiti za ovaj zločin", istakla je IRGC.

Iranski mediji su objavili da je Reza ubijen u predgrađu Damaska jer ga izraelske snage smatraju odgovornim za vojnu saradnju Irana i njegovih podružnica u regionu.

U napadu Izraela ubijen visoki savetnik Iranske revolucionarne garde u Siriji

Jedan od viših savetnika Iranske revolucionarne garde u Siriji, Sejed Razi Musavi, ubijen je u predgrađu Damaska, u izraelskom napadu na oblast Zajnabija, prenela je iranska agencija Tasnim.

Sajed Razi je bio jedan od najstarijih savetnika IRGC u Siriji i jedan od pratilaca generala Revolucionarne garde Hadža Kasema Solejmanija, koji je ubijen u napadu američkog drona u Bagdadu u januaru 2020. godine. Zasad nema informacija o broju potencijalnih drugih žrtava i ranjenika u ovom napadu.

Galant: Hezbolah zna da ono što se dešava u Gazi može da se desi i u Bejrutu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je libanska militantna grupa Hezbolah svesna da bi ono što se dešava u Gazi "moglo da se dogodi i u Bejrutu".

"Hezbolah vidi šta se dešava u Gazi i svestan je da ono što smo uradili u Gazi, možemo da uradimo i u Bejrutu", rekao je Galant.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

On je, međutim, naglasio da Izrael "ne želi takav scenario".

"Ne želimo takav scenario, ali nećemo ostaviti ljude u severnim delovima Izraela bez zaštite i vratićemo ih u njihove domove", poručio je Galant.

U Pojas Gaze danas ušlo više od 200 kamiona sa humanitarnom pomoći

U Pojas Gaze danas je ušlo više od 200 kamiona sa humanitarnom pomoći, koji su prethodno pregledani na teritoriji Izraela, saopštile su izraelske vlasti.

Na prelazu Kerem Šalom pregledano je 76 kamiona koji su direktno ušli u Gazu, prenosi Si-En-En.

Foto: Tanjug/AP photo

Još 142 kamiona pregledana su na prelazu Nicana i ušla u Gaz preko egipatskog prelaza Rafa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je prošle nedelje da "glad pustoši Gazu" i da se očekuje da će to povećati broj obolelih širom enklave.

Netanijahu: Neophodan je vojni pritisak za oslobađanje talaca iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da bez vojnog pritiska Izrael neće uspeti da oslobodi preostale taoce u Gazi. On je tokom govora u izraelskom parlamentu istakao da bez toga ne bi dosad bilo oslobođeno više od 100 talaca, preneo je Rojters.

Netanijahu je ranije istakao da rat u Pojasu Gaze "nije ni blizu kraja" i da će "trajati dugo". Izraelski premijer je odbacio kao lažne medijske spekulacije da bi njegova vlada mogla da obustavi borbe protiv islamističkog Hamasa.

Foto: Printskrin

"Nastavljamo da se borimo i u narednim danima intenziviraćemo borbe", rekao je Netanijahu, obraćajući se poslanicima svoje stranke Likud u Knesetu. Prvi čovek izraelske vlade najavio da će Izrael u narednim danima proširiti svoju kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, uprkos međunarodnim nastojanjima da se zaustave borbe.

Netaijahu je govorio nakon povratka iz posete izraelskim trupama koje se bore u Pojasu Gaze, neposredno pošto je Egipat obelodanio ambiciozan predlog za okončanje rata između Izraela i Hamasa, objavio je AP.

Hamas i Islamski džihad odbili egipatski predlog sporazuma za Gazu

Hamas i njegova saveznička militantna grupa Islamski džihad odbacili su egipatski predlog da prepuste vlast u Pojasu Gaze u zamenu za trajni prekid vatre, potvrdila su danas dva neimenovana egipatska bezbednosna izvora izveštaču Rojtersa.

Foto: Profimedia

Obe grupe, sa kojima su egipatski posrednici vodili odvojene razgovore u Kairu, odbili su bilo kakve ustupke osim mogućeg oslobađanja više talaca zarobljenih 7. oktobra tokom upada Hamasa u južni Izrael.

 

U noćašnjem napadu na Kan Junis poginule 23 osobe

Lekari su naveli da su u noćašnjem vazdušnom napadu na Kan Junis na jugu Pojasa Gaze poginule 23 osobe, preneo je Rojters.

Kako su dodali, uz poginule u napadu u Magazi, ukupan broj stradalih u noćašnjim napadima na Pojas Gaze premašio je 100.

Izraelsko vazduhoplovstvo gađalo pozicije Hezbolaha u Libanu

Odbrambene snage Izraela potvrdile su da su izvele vazdušne napade na, kako navode, punktove Hezbolaha u Libanu tokom noći i jutra, preneo je Tajms of Izrael.

Dodaju da su, između ostalog, gađali vojne zgrade i infrastrukturu za koje tvrde da pripadaju Hezbolahu.

IDF: Mornarica pogodila više ćelija Hamasa u Pojasu Gaze

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da je izraelska mornarica pogodila više Hamasovih ćelija u Pojasu Gaze tokom jučerašnjeg dana, preneo je Tajms of Izrael.

IDF tvrdi da se operativci Hamasa kriju u zgradama u blizini kojih se nalaze kopnene snage Izraela i da otvaraju vatru i lansiraju rakete na izraelske vojnike.

IDF tvrdi i da je izraelsko vazduhoplovstvo ubilo neimenovanog komandanta Hamasa u oblasti Kan Junisa.

Palestinski zvaničnici: 70 mrtvih u izraelskom napadu na kamp u Gazi

Najmanje 70 ljudi poginulo je u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Magazi istočno od Deir el Balaha u centralnom Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf el Kidra rekao je da će broj poginulih verovatno porasti, preneo je AP.

Američka agencija dodaje i da je broj izraelskih vojnika koji su tokom vikenda poginuli u borbama u Pojasu Gaze povećan na 15.

Izraelsko Ministarstvo finansija preporučilo zatvaranje 10 ministarstava

Izraelsko Ministarstvo finansija je preporučilo zatvaranje 10 "suvišnih" ministarstava kako bi se pokrio ratni manjak budžeta od 20 milijardi dolara, zajedno sa spiskom drugih potencijalnih mera.

Kako je preneo izraelski Kanal 12, ministarstva na meti trezora su Ministarstvo za naselja i nacionalne misije, na čelu sa Orit Strokom, Ministarstvo za Jerusalim i jevrejsku tradiciju, na čijem je čelu Meir Poruš, Ministarstvo obaveštajnih službi, koje predvodi Gila Gamliel, Ministarstvo za razvoj Negeva i Galileje na čelu sa Jicakom Vaserlaufom, Ministarstvo za regionalnu saradnju, kojim rukovodi David Amsalem.    

Na spisku su i Ministarstvo za pitanja dijaspore i socijalne ravnopravnosti, koje vodi Amičaj Čikli, Ministarstvo za strateške poslove, na čijem je čelu Ron Dermer, Ministarstvo nasleđa, koje vodi Amičaj Elijahu i Ministarstvo za unapređenje položaja žena, na čijem je čelu Mej Golan, prenosi Tajms of Izrael.

Prema izveštaju, Ministarstvo finansija takođe preporučuje smanjenje od 1,4 milijarde dolara koalicionih fondova, novca koji ide na političke zahteve stranke, ukidanje subvencija na cene gasa, povećanje poreza na cigarete i dalje oporezivanje beneficija u fondovima za napredne studije.

Ako nema drugog izbora, trezor bi navodno mogao da preporuči povećanje poreza na dodatu vrednost vezan za gotovo svu potrošnu robu, koji trenutno iznosi 17 odsto.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana