"RUSIJA PODRŽAVA KANDIDATURU INDIJE ZA PRIJEM U SB UN" Lavrov: Samit G20 u NJu Delhiju bio je istinski trijumf indijske spoljne politike

Tanjug

27. 12. 2023. u 15:00

RUSIJA podržava kandidaturu Indije za prijem u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom.

РУСИЈА ПОДРЖАВА КАНДИДАТУРУ ИНДИЈЕ ЗА ПРИЈЕМ У СБ УН Лавров: Самит Г20 у Њу Делхију био је истински тријумф индијске спољне политике

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Samit G20 u Nju Delhiju koji je održan prošle godine bio je istinski trijumf indijske spoljne politike, trijumf multilateralne diplomatije koja je u značajnoj meri postala moguća jer (Indija) predsedavajući G20 nije dozvolio da završna deklaracija bude jednostrana već je odražavala ravnotežu interesa. To je model rada u okviru G20, ali i u Savetu bezbednosti UN i mi podržavamo kandidaturu Indije za pridruživanje ovom telu - rekao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Onlajn samit G20 organizovala je Indija, koja je ove godine i predsedavala, a ruski predsednik Vladimir Putin se video-linkom obratio učesnicima samita.

Savet bezbednosti ima 15 članova - 5 stalnih i 10 rotirajućih.

Stalne članice su: Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska, a generalna skupština UN bira rotirajuće članove svake druge godine.

Indija je, zajedno sa Japanom, Brazilom i Nemačkom, deo grupe zemalja koje aktivno nastoje da reformišu Savet bezbednosti UN.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi