OPET ŠAMAR KIJEVU OD SAVEZNIKA: Zelenski nije bio dovoljno ubedljiv

Novosti online

14. 01. 2024. u 14:16

ESTONIJA neće proterivati ukrajinske muškarce starosne dobi za mobilizaciju koji su došli u ovu zemlju, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas.

ОПЕТ ШАМАР КИЈЕВУ ОД САВЕЗНИКА: Зеленски није био довољно убедљив

Foto AP

Ona je priznala da je o ovom pitanju razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je u četvrtak posetio Talin, ali je isključila proterivanje Ukrajinaca, pošto se oni u Estoniji nalaze legalno.

- Kada su došli ovde, Evropska unija im je pružila privremenu zaštitu. Stoga definitivno nećemo učiniti ništa da ih izručimo. Zadatak Ukrajine je da kontaktira ljude ovde i pozove ih da se vrate - rekla je Kalasova u video-intervjuu za „The Kiev Independent“.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak nakon sastanka sa Kalasovom, Zelenski je rekao da su njegovoj zemlji potrebni vojno sposobni muškarci koji su otišli ​​u inostranstvo, napominjući da oni neće nužno biti upućeni na front, ali da mogu da rade i plaćaju porez u Ukrajini, a koji će ići na finansiranje ukrajinsku vojsku. On nije direktno rekao da li Estonija treba da protera ukrajinske državljane koji ovde žive.

Prema poslednjim podacima Odeljenja policije i granične straže, u Estoniji se nalazi 35.713 ukrajinskih izbeglica, od kojih je 6.898 starosti od 18 do 60 godina, odnosno vojno sposobnih muškaraca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave